El 3% també va passar per la CCMA

La productora Triacom Audiovisual, propietat de l'exgerent de TV3, implicada en la trama del finançament il·legal de CDC
Uno de los últimos programas de 'La Nit dels Òscars' producido por T
Uno de los últimos programas de 'La Nit dels Òscars' producido por Triacom Audiovisual

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l’entitat de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio, apareix a la interlocutòria del jutge José de la Mata en la qual va donar a conèixer, el passat 30 de juliol, les conclusions de la seva investigació sobre el finançament il·legal de CDC, conegut com cas 3%. El magistrat ho fa en explicar que la productora Triacom Audiovisual, propietat d’un exgerent de TV3, Oriol Carbó, va pagar a Hispart SA els 750.000 euros que aquesta empresa va facturar al partit creat per Jordi Pujol “per dissenyar i implementar la campanya de comunicació per CDC corresponent a la campanya de les eleccions de 2010”. Aquelles eleccions, celebrades el 28 de novembre, van suposar el retorn de CDC al govern de la Generalitat, amb Artur Mas com a president.

Que una productora audiovisual pagui 750.000 euros a una empresa per fer una campanya de comunicació per un partit és un fet sospitós que De la Mata detalla a la seva interlocutòria i que és subjecte d’una investigació separada en aquesta causa. El jutjat número 1 de Lleida investiga Triacom Audiovisual i Oriol Carbó per unes factures presumptament falses vinculades a la realització dels decorats dels programes El Gran Dictat i Fish & Chips, emesos per TV3. Aquesta investigació va provocar la dimissió del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé (PDECat), a finals del 2018.

José de la Mata és contundent en la seva interlocutòria quan explica que “(Germà) Gordó Aubarell es va dirigir a Oriol Carbó Seriñana, representant o alt executiu de la societat Triacom Audiovisual SL, habitual contractista de Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals SA, amb qui va subscriure almenys 14 contractes entre el 22.12.2018 i el 14.11.2011, i li va donar instruccions específiques perquè abonés a Joan Manuel Parra González, administrador de la mercantil Hispart SA, el deute que el partit Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) havia contret amb aquesta empresa, especialitzada en producció audiovisual, per l’organització i producció de la campanya electoral de CDC de 2010”. La quantitat total abonada per Triacom Audovisual a Hispart SA “per compte i a benefici de CDC” va ascendir aproximadament a 750.000 euros, detalla el magistrat.

Oriol Carbó només surt citat dos cops a la interlocutòria però en ambdues ocasions José de la Mata l’involucra directament en el finançament irregular de CDC. L’altra cita apareix en una conversa telefònica interceptada entre l’exgerent de CDC, Germà Gordó, i l’esmentat Joan Manuel Parra. Gordó li diu al seu interlocutor: “I després, i després una altra cosa que vull, tu saps que jo no he seguit res de la despesa perquè jo quan vaig dir, jo no, només podem pagar això des del partit, del partit o des de Carbó és igual, eh? I vaig dir la xifra que podíem pagar…”. Gordó és una de les sis persones a les quals s’acusa a la interlocutòria d'associació il·lícita i organització criminal’.

TV3 també surt directament a la interlocutòria. Hi apareix quatre cops. I també és en una conversa entre Gordó i Parra. L’exgerent de CDC lamenta que “i el tema de TV3, que era el més important, no s’ha fet res, perquè, entre d’altres coses, després d’un any, continuem sense controlar TV3. Després d’un any, no, després de deu mesos, continuem sense controlar TV3. Que era d’on bàsicament d’on havien de sortir, majoritàriament". Pel que sembla, malgrat els seus esforços, CDC no podia controlar la caixa de TV3 en aquells moments.

Triacom Audiovisual es va crear el 28 de març del 2001 i Oriol Carbó n’ha estat sempre l’administrador. El 20% del capital de l’empresa era propietat de Mediapro, la companyia de Jaume Roures i Tatxo Benet. Els programes de més èxit de Triacom Audiovisual –com El Gran Dictat o La Nit dels Òscars– s’han gravat als estudis de Mediapro, que ha acabat absorbint-la.

Actualment, Triacom Audiovisual no té cap contracte amb TV3. El darrer programa de La Nit dels Òscars es va emetre el 18 d’abril de l’any passat i ja hi apareixia Mediapro com a productora en comptes de Triacom Audiovisual. L’últim contracte de la CCMA amb aquesta productora per realitzar 13 programes de La Nit dels Òscars es va signar el 27 de juliol de 2018 i tenia una durada prevista de sis mesos. Va costar 1.365.006 euros. Entre el juliol de 2015 i el juliol de 2018, la CCMA va pagar prop de 6 milions d’euros a la productora d’Oriol Carbó pels seus programes a TV3.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides