Jordi Pujol, enfadat amb Torra i Puigdemont

L’expresident considera una traïció que la Generalitat es personi a l’Audiència Nacional pel ‘cas 3%’
Jordi Pujol a la comissió parlamentària d'investigació de la corrup
Jordi Pujol a la comissió parlamentària d'investigació de la corrupció d'ell i la seva família

Jordi Pujol està enfadat amb Carles Puigdemont i Quim Torra. Segons ha pogut saber EL TRIANGLE, l’expresident considera una traïció que la Generalitat es personi com acusació particular a l’Audiència Nacional, on s’instrueix el sumari del cas del 3%, pel qual diverses empreses pagaven un percentatge per aconseguir contractes de les administracions convergents.

El passat 30 de juliol es va fer públic que el jutge José de la Mata proposava el processament de tres exgerents de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Daniel Osàcar (condemnat pel cas Palau de desviament de fons a CDC), Andreu Viloca i Germà Gordó i el responsables jurídic del partit, Francesc Sánchez, així com d’altres 28 persones més lligades a CDC o a les empreses implicades.

De la Mata els acusa d’organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals. A més de CDC, el magistrat també imputa el partit successor d’aquest, el PDeCAT, així com diverses societats, la majoria constructores, com TeyCo, Urbaser, ACS, Grup Soler o Copisa, entre d’altres.

Davant de la investigació judicial, el Parlament va instar en el seu darrer ple que la Generalitat es personés com acusació particular com a perjudicada. Malgrat la primera reacció tèbia de Junts per Catalunya, i davant la pressió d’Esquerra Republicana al Govern, el president Quim Torra, amb l’assentiment de Carles Puigdemont (aquest últim va ser dirigent de CDC a Girona), va ordenar al cap dels serveis jurídics de la Generalitat, Francesc Esteve, que la Generalitat compareixi al procediment judicial “per determinar les accions oportunes contra les persones directament responsables dels fets constitutius de delicte”, així com contra qualsevol altra persona amb relació directa als fets detallats pel jutge de l’Audiència Nacional. Malgrat això,  Torra proposa als serveis jurídics que facin, primer, una anàlisi del material incorporat a la causa i avaluin si ha hagut un perjudici per la Generalitat.

En el cas que els serveis jurídics detectessin un perjudici, es formularia, llavors, un escrit d’acusació. En cas contrari, la Generalitat no faria el pas de fer d’acusació. Quan el cas Palau, la Generalitat sí que es va personar com acusació particular, però durant el judici va retirar les peticions de penes pels acusats.

Amb aquest acció, Torra s’ha tret pressió de sobre tant de l’oposició com dels socis d’Esquerra. El vicepresident del Govern va portar al Govern la necessitat de personar-se com acusació particular i va arribar a afirmar que “ens personarem en la causa del 3% com Govern de Catalunya. Perseguim la corrupció i recuperarem fins a l’últim euro públic corromput”.

Davant l’acció de l’actual Govern, Jordi Pujol s’hauria molestat, segons expliquen fonts que han conegut aquests darrers dies les opinions de qui va ser president de la Generalitat i de CDC.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides