La confusió i els nervis augmenten a mesura que s’acosta l’inici del curs

Les directrius de la Generalitat han posat en alerta sindicats de mestres i associacions de pares que veuen del tot insuficients i desconcertants les normes anunciades per evitar contagis
Josep Bargalló, consejero de Educación
Josep Bargalló, consejero de Educación

La tornada a l'escola amenaça amb una tardor calenta. Les directrius de la Generalitat han posat en alerta els sindicats d'ensenyament i les associacions de pares que veuen del tot insuficients i desconcertants les mesures de seguretat per evitar el contagi del coronavirus. El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat que al setembre la màxima prioritat és que l'escola estigui oberta, amb grups estables, amb mascareta obligatòria pels majors de 12 anys però sense distància de seguretat, amb una ràtio de 20 nens a primària, però sense especificar a secundària i batxillerat, amb unes ràtios legals de 30 alumnes per aula. El Govern també ha previst franges esglaonades d’entrada de 10 minuts i amb els menjadors separats per grups diferenciats.

La Generalitat preveu impulsar un pla digital, dotant de dispositius i paquets de connectivitat a partir de tercer de la ESO i ha anunciat una inversió de 370 milions d’euros. Una normativa que ha posat la mosca darrera l’orella a docents i famílies, com explica Ramon  Font, portaveu de la intersindical d'ensenyament Ustec: "El que han presentat no s'ho creuen ni ells que sortirà bé. La premissa era que els infants i els joves no encomanen, i a partir d'aquí han fet grups bombolla que es trenquen només en tocar-la. De quins estudis han tret que els infants i els joves no són portadors? Asimptomàtics, potser, però que no contagien… ja ho veurem el setembre".

A les ràtios proposades per la Generalitat s'ha de sumar la impossibilitat de mantenir les distàncies de seguretat als recintes escolars, segons explica Font. "Tot el que sigui concentrar persones en un espai tancat és temerari, és maquillatge per no posar el que han de posar, que és distància, mascareta i higiene. L'educació presencial segura costa diners, però no volen gastar-se aquests diners". La mateixa opinió es repeteix entre els pares, que veuen com s'han proposat mesures sense tenir en compte la ja sobresaturació de les escoles, explica Belén Tascón, presidenta de la Fapac, la Federació de les ampes catalanes. "L'obertura del curs no pot ser amb les mateixes ràtios, per què hem de diferenciar entre municipis que tenen una densitat molt elevada amb més risc de contagi i altres que no tant. No posts posar al mateix sac els municipis del Pirineu o el barri de La Florida a L'Hospitalet. Sobre el paper tot queda molt bé, però la realitat és molt diferent i no pots esperar que els grups estancs de 25 persones no es relacionin als passadissos, menjadors o patis. Algú ha pensat en això?, per què sembla que no", es queixa Tascón.

Per pal·liar el tema de les ràtios i la seguretat a les escoles des d'USTEC es proposa, segons explica Ramón Font, "primer de tot contractar 44.500 professors nous per poder fer grups de 10 nens a infantil i de 15 a primària i secundària; és a dir, ràtios petites, a més de classes més curtes, que es puguin ventilar els espais, que no es quedin més enllà del migdia, i que la jornada lectiva sigui de matí. Però no han volgut escoltar les nostres propostes. Tornar a l’escola amb garanties costa diners i no es vol invertir ni un duro". El departament d'Ensenyament només s’ha compromès a contractar 8000 docents més per fer front a la tornada al col·legi en plena crisi sociosanitària. 

Però no només els grups de convivència són motiu de conflicte. La bretxa digital i garantir el dret a una educació adequada estan en tela de judici amb les noves normes del Departament de cara al setembre. Des del sindicat CGT, el secretari de la secció d'Ensenyament, Miquel Rodríguez, apunta a un fet que pot resultar letal: "Han passat la patata calenta a les mateixes escoles i deixen que cada centre es busqui la vida. No han augmentat la plantilla docent i ni tan sols no han mirat d'arreglar els  errors de l'educació en línia, per què no han tingut en compte ni les necessitats ni la bretxa digital".

Per la FAPAC les normatives de la Generalitat no garanteixen la igualtat d'oportunitats en educació. "Ja en el curs anterior amb el tancament de les escoles i l'educació en línia no es va garantir el dret a l'educació i la igualtat d'oportunitats i ara començarem igual. Per què no tot és tenir una tauleta si no tens un lloc on posar-la o ets un alumne amb problemes de lectoescriptura. Els recursos no es poden uniformitzar per que no serveixen per a tot el món i tenim una població vulnerable molt alta", diu Tascón. Una visió que referma l'USTEC que parla de segregació escolar entre rics i pobres. "Si han de tornar a casa, serà un fracàs que anirem arrossegant durant anys", afirma Ramón Font. "Un 30% de l'alumnat està sota el llindar de la pobresa i amb risc d'exclusió i no tindrà accés a internet i a l'escola en línia de manera adequada. Imagines viure en una habitació compartida, on hauran de seguir les classes? La pandèmia ha posat la segregació escolar sobre la taula i ja tenim l’escola dels rics i escola dels pobres", denuncia.

Què passarà quan un nen sigui positiu per coronavirus i hagi de fer quarantena  a casa? Qui se’n farà càrrec del nen si els pares treballen? Aquest és l’últim gran escull de la tornada al col.legi. Els sindicats asseguren que tant el govern central com la Generalitat van tard i malament ja que encara s’està discutint si els ajuts són en forma d’una baixa laboral o una retribució pels pares que s’hagin de quedar a casa.

L'escola catalana espera en aquestes setmanes que queden abans no comenci el curs un miracle; és a dir, la posada en marxa de directrius que garanteixin la seguretat d'alumnes i professorat, però tot apunta que el miracle no es produirà i que tindrem una tardor calenta de manifestacions i protestes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides