La marxa de Messi no és impossible

El jugador i el seu entorn tenen decidit sortir del Barça i Bartomeu podria accedir a un traspàs si Koeman li demana perquè no el veu motivat
Leo Messi
Leo Messi

La continuïtat de Leo Messi al FC Barcelona cal encara-ho des de la ferma voluntat del jugador i del seu entorn de deixar el Camp Nou el més aviat possible. Així ho ha comunicat el davanter argentí a qui ha de saber-ho inclòs el nou entrenador Ronald Koeman, amb qui es va entrevistar la setmana passada, mà a mà, sense testimonis ni més alts càrrecs que poguessin filtrar o oferir versions de una conversa tan transcendent. Només un mitjà, RAC1, va informar del presumpte contingut d'una cimera on Messi li hauria transmès dubtes personals sobre seguir o no al club.

De sortida, però, la posició de l'argentí és molt més rotunda que aquest titubeig aparent. Més enllà de la versió edulcorada, la veritat és que Messi no desitja continuar defensant la samarreta blaugrana en la que seria la seva última temporada de contracte 2020-21, després de la qual es convertiria en agent lliure podent negociar el seu futur en un altre club i cobrar una atractiva prima de fitxatge.

El que no queda clar, però, és com es resol aquest desafiament, ja que la postura no determina, en cap cas, la fórmula d’aquesta sortida en les pròximes setmanes a menys que algú pagui una clàusula de 700 milions d'euros o el Barça accedeixi a vendre’l per una quantitat assequible per a un comprador disposat, a més, a sostenir una fitxa que no baixaria dels 60 o 70 milions per temporada. Impossible a primera vista.

Sembla un carreró sense sortida en què Leo s'ha ficat voluntàriament, segons la versió més creïble del seu entorn, perquè no comparteix la política esportiva dels últims anys ni el teòric projecte sota la direcció de Ronald Koeman fins i tot abans de conèixer-lo en aquest mà a mà amb el tècnic holandès.

Koeman té part de la possible solució si convenç la figura argentina que les coses sobre el camp i al vestidor canviaran prou com per assegurar-li competitivitat, protagonisme, lideratge i suficient oxigen i fons físic per impedir un altre 8-2 com va passar davant el Bayern per asfíxia i impotència física de tot l’equip.

També Koeman pot assumir i traslladar a la directiva el seu propi enfocament del cas si considera que no veu Messi motivat ni amb el compromís suficient per capitanejar la revolució que ve, també tàctica amb aquest 4-2-3-1 que l'entrenador holandès té al cap per treure profit del luxe de disposar de dos jugadors com Sergio Busquets i Frenkie de Jong per al doble pivot. En aquest supòsit, seria Koeman qui li demanaria a Josep Maria Bartomeu resoldre per la via ràpida la sortida de jugador.

Una forma que inclouria per part de Messi un paper clau si, oberta i honestament, explica que considera finalitzada la seva etapa al Barça i, per descomptat, accepta anar-se a un rival que no estigui entre el top 5 europeu. L'afició podria entendre, llavors, els beneficis d'un traspàs bastant per sota de la clàusula atenent el fet que li queda un any de contracte. Aquesta circumstància que aparentment condiciona tant la seva sortida també pot justificar un arranjament que deixi a la tresoreria blaugrana una enorme quantitat de diners, tan necessària en els temps que corren.

La directiva, per la seva banda, el contempla si es donen aquests factors. Un desenllaç del què ja es va parlar a Lisboa a les poques hores d'encaixar la derrota contra el Bayern com una forma de visualitzar també aquest fi de cicle indiscutiblement associat a la història blaugrana del millor jugador de tots els temps. Les friccions que hagin pogut sorgir en el passat, prou importants com per haver suspès les negociacions per a la renovació de Leo, també formen part de la preparació d'aquest escenari de futur sense Messi penjant les botes al Camp Nou.

D'altra banda, si del que es tracta per part de Messi és aplicar una política de càstig a Josep Maria Bartomeu fins a forçar la seva dimissió per desgast i per la pressió de l'entorn, el president ja s'ha avançat deixant en mans de l'entrenador i de l' mateix Messi la negociació i les regles de joc d'aquesta partida. Bartomeu, com ha quedat clar, ja no està exposat a aquesta cruïlla; ell es pot permetre el luxe d'autoritzar el traspàs de Messi perquè segurament és l'únic president amb les mans lliures per fer-ho, fins i tot amb l'obligació d'executar-ho si l'alternativa és signar-li ara un contracte fora de les possibilitats reals des del punt de vista financer i econòmic. Un llast massa incòmode i enverinat per la propera directiva.

Finalment, fins i tot els que criden des de l'oposició que Messi no es pot anar del Barça acusant Bartomeu de no haver-li donat un ecosistema apropiat per evitar el seu adéu, saben i reconeixen que el final de Leo al Camp Nou està pròxim i que el propi barcelonisme assumeix la necessitat real que la transició pendent passa per afrontar el pas definitiu de deixar enrere l'era Messi. L'afició n’és conscient que el Barça no ha escatimat un euro, al contrari, per mantenir-lo a ell i als seus companys preferits vestits de blaugrana. El problema és que el 8-2 de la Champions ha obert tots els horitzons reals per sobre de la demagògia. Tot és possible.

Ara manen Koeman i, més que mai, el mateix Messi que, per la seva banda, vol anar-se'n. I cap club ha pogut retenir mai a un futbolista que no se sent a gust.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides