Moviments polítics per treure JxCat de l’alcaldia de Girona

El PSC (6 regidors) demana a Guanyem (6) i ERC (4) negociar una moció de censura contra Madrenas però avisa que no facilitarà la constitució d’un nou govern municipal sense formar-ne part
Marta Madrenas

La portaveu del PSC a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha insistit, després de fer-ho en el darrer ple municipal, en la necessitat de presentar una moció de censura juntament amb Guanyem i ERC contra l’executiu de Marta Madrenas (JxCat). La regidora socialista advoca en una entrevista a El Punt Avui per un govern tripartit amb ERC i Guanyem, però avisa aquestes forces polítiques que si veten l’entrada del PSC dins l’executiu no donaran suport a l’operació: “Si algú pretén governar la ciutat dient “amb el PSC no perquè és el PSC”, com va dir ERC, no pot tenir el nostre suport. No es tracta de quina persona creus més adequada, sinó que com hem de donar suport a una opció que ens exclou?”.

Així mateix, Paneque creu que un hipotètic bipartit de Guanyem amb ERC reproduiria “l’aposta radicalitzada de Madrenas pel procés”: “Com més capital independentista hem sigut, menys ho hem estat en termes d’economia i treball. I no veuríem bé que es repetís el problema amb dues altres forces, per més d’esquerres que siguin”.

Pel que fa a qui seria el nou alcalde o alcaldessa de Girona, la dirigent socialista afirma que és una qüestió de la que “no se n’ha parlat mai ni és el moment”, però subratlla que si tant Guanyem com el PSC tenen el mateix número de regidors “ha de ser en igualtat de condicions”.  

Per altra banda, Paneque ha defensat que la moció de censura hauria de presentar-se abans de la tardor: “Una moció de censura és una opció molt seriosa, s’ha de fer sobre un projecte sòlid, tots tres ens hem de posar d’acord en un programa de govern. Per ara no hi ha hagut aquest treball previ. Entenem, però, que si no es fa aquesta tardor, abans del pressupost, després, a meitat de mandat o encara menys cap al final, ja no seria una fórmula a utilitzar. Ha passat el primer any i tots compartim la diagnosi. Nosaltres no ens passarem tres anys posant aquesta fórmula sobre la taula contínuament.”

Fa uns dies, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, assenyalava en una entrevista a l’ACN que la millor opció de govern “continua essent” un pacte “Guanyem – ERC”, però admetia que no tenen els suports necessaris perquè prosperi una moció de censura i considera que el PSC va ser “poc rigorós” amb la seva oferta al darrer ple. “Si mai arribem a presentar una moció de censura, que tampoc ho descartem, ho farem quan tinguem el projecte, la proposta i els acords necessaris que puguin permetre aquest canvi”, destacava Salellas.  Tanmateix, el dirigent de Guanyem assegurava que comparteixen la “diagnosi de ciutat” amb el PSC i recordava que han pactat propostes en matèries com l’educació, l’urbanisme o el medi ambient.

Perquè la moció de censura fructifiqui és necessari el suport d'almenys 14 regidors, xifra que marca la majoria absoluta. En aquest sentit, els vots de Guanyem, PSC i ERC serien suficients perquè Madrenas perdés la vara d'alcaldessa. En cas que prosperés l'operació socialista, Girona canviaria de color polític després de nou anys de governs convergents i postconvergents, essent el 2011  el darrer any que Girona va tenir una alcaldessa socialista: Anna Pagans

Marta Madrenas s'ha incorporat a la direcció de JxCat, la nova formació política de Carles Puigdemont, decisió que no comparteix part del seu grup municipal, format només per 9 regidors. A més, ERC està cada cop més enfrontada amb JxCat i arrabassar-li Girona al partit al qual pertany Puigdemont, que en va ser alcalde, és un incentiu perquè els republicans se sumin a una moció de censura.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides