Qui s’encarregarà finalment del buidatge de l’abocador de Vacamorta?

Protesta contra l'abocador de Vacamorta
Protesta contra l'abocador de Vacamorta

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Així ho ha determinat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, després que s’hagi acabat el termini concedit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè prengués una decisió sobre qui s’encarregarà del buidatge de l’abocador de Vacamorta, situat al terme municipal de Cruïlles, al Baix Empordà. Territori podia assumir directament aquest compromís o encarregar-lo a una empresa externa. Finalment, el cap visible de l’operació de buidatge i restauració d’aquest abocador serà el director de l’ARC, Josep Maria Tost.

El Tribunal Suprem va declarar il·legal aquest abocador, l’any 2014, després que la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles s’hi oposés i denunciés que el pla especial de la Generalitat per legalitzar-lo s’havia redactat sense cap estudi d’impacte ambiental que l’acompanyés. L’abocador està clausurat des d’aleshores i el TSJC exigeix que es retirin els més de dos milions de runes que hi ha i que es restauri l’indret. El mes de maig, Territori i Sostenibilitat va fer unes proves amb una excavadora i uns quants camions per valorar el cost i la complicació de la retirada dels residus.

En l’aute en què el jutge José de la Mata considera que l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, els seus set fills, i set persones més van constituir una organització criminal per lucrar-se il·legalment, el primer exemple d’activitat il·legal que cita és, precisament, la concessió de l’explotació de l’abocador de Vacamorta per part de l’últim govern presidit per Pujol. L’aute assenyala que l’abocador “va ser impulsat per Gustavo Buesa Josep Mayola, entre 1999 i 2003, amb la participació de Jordi Pujol Ferrusola” i que “es dona la circumstància que la justícia, fins en tres ocasions, va dictar sentències per les quals s’ordenava la paralització, tancament i tornada al seu estat original dels terrenys”.

Es calcula que buidar i restaurar l’abocador costarà uns 160 milions d’euros a la Generalitat. Jordi Pujol Ferrusola va cobrar uns 5,5 milions d’euros per la seva intervenció en aquesta operació, segons l’Agència Tributària.

   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides