La Grossa o l’ascens social

"Et preocupa la distància social? Prova l'ascens social ". Era el lema amb el qual Loteries de Catalunya va decidir promocionar aquest any el sorteig de la Grossa de Cap d'Any. Amb una bona part de les famílies sumides en la incertesa per la crisi econòmica i social derivada de la Covid-19, una empresa pública dependent de la Generalitat de Catalunya va creure que era una bona idea treure profit de l'ansietat ciutadana.

La campanya va ser retirada per les crítiques però diu molt del que representa el govern de coalició format per JxCat i ERC. Sobretot, d'ERC que es defineix d'esquerres però avala una campanya que recorre a un concepte utilitzat per la dreta neoliberal (en sociologia es parla sempre de mobilitat social) des d'un organisme, Loteries de Catalunya, que depèn d'un dels seus, el vicepresident Pere Aragonès).

A diferència de la justícia social, pròpia de les esquerres, el concepte d'ascens social representa la pujada d'una classe inferior a una superior en el context d'una societat capitalista que consagra la divisió de classes i encoratja la recerca del benestar individual en comptes del col·lectiu. L'ascens social, tal com ho planteja aquesta campanya, és el contrari a l'ideal de les esquerres que aspiren a la construcció d'un projecte global de justícia social que suprimeixi, o al menys redueixi, les diferències socials. De tota la ciutadania, no només d'aquella que encerta un número de loteria.

La justícia social es basa en crear les condicions, mitjançant polítiques públiques, perquè totes les persones, més enllà del seu origen i les seves condicions de vida, tinguin les mateixes oportunitats. Consisteix en garantir que tots els nens i nenes tinguin accés a una educació de qualitat, a un habitatge digne on créixer i desenvolupar-se, a una alimentació adequada. Això és justament el contrari al que fan les conselleries d'Educació i Afers Socials, totes dues dirigides per ERC, que enmig d'una pandèmia s'han desentès de qüestions tan bàsiques com garantir que la infància més vulnerable tingui els mitjans per seguir la seva educació on line o accedir a l'alimentació en un moment en què les entitats denuncien que en moltes llars falta el més elemental.

Apostar pel concepte d'ascens social, vinculant-lo al joc i a l'atzar, és probablement la forma més frívola d'abordar les desigualtats sagnants de la nostra societat en un moment de crisi sense precedents. Desigualtats que han anat creixent en l'última dècada per les retallades aplicades per les mateixes formacions polítiques que ara banalitzen i fan broma, a través d'una campanya finançada amb diners públics, sobre la delicada situació sanitària que seguim travessant i que no sabem quan acabarà.

(Visited 113 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari