Critiquen les escasses ajudes de la Generalitat a les entitats que atenen persones amb discapacitat

El Pla de xoc del Govern només cobreix entre el 16% i el 36% de la despesa real dels centres residencials i d'atenció diürna a aquest col·lectiu
Persones amb discapacitat en un taller de treball
Persones amb discapacitat en un taller de treball

El Govern de la Generalitat deixa al punt de l'asfíxia els centres residencials i d'atenció diürna que atenen les necessitats de les discapacitats físics i intel·lectuals. Des de Dincat, associació empresarial d'economia social que representa les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya i Ecom, federació d'entitats que aglutina cent vint entitats de persones amb discapacitat física de tota Espanya, es denuncia que el pla de contingència aprovat per la Generalitat només cobreix entre el 16% i el 36% de la despesa real que implica la gestió de la Covid-19 pels serveis d'atenció a persones del sector.

Les entitats d'ajuda social són de les més perjudicades per la crisi sociosanitària, pel que respecta a la pèrdua d'ingressos i sobretot pel sobrecost que ha suposat la pandèmia. Les entitats reclamaven un esforç de finançament superior al que se'ls ha promès en el Pla de xoc presentat pel govern i que ha quedat en quantitats que qualifiquen d'irrisòries i allunyades del que necessiten realment. "Els imports aprovats són totalment insuficients i posen en perill la sostenibilitat de les entitats, que ja arrosseguen un infrafinançament crònic", explica Antonio Guillén, president d'ECOM.

A tall d'exemple, en les llars residencia l'augment de l'ajuda de la Generalitat serà de 62,80 euros per plaça, molt lluny dels 371,29 euros que reclama el sector. Els usuaris d'una llar residencial requereixen un suport de 12 hores, en situació normal, ja que durant la resta de jornada estan als centres de dia o als seus llocs de treball. Durant la pandèmia, però, moltes d'aquestes persones s'han hagut de confinar als centres requerint un suport de 24 hores. La nova regulació de la Generalitat no contempla aquesta situació i l'increment de tarifes és insuficient per fer front a les despeses reals.

La decisió de reduir aquestes aportacions  resulta decebedora pels col·lectius que atenen les persones amb discapacitats físiques o intel·lectuals,  segons Carles Campuzano, director de Dincat. "Bones intencions però decisions decebedores. Necessitem enfortir les entitats socials que garanteixen els drets de les persones i no ho podrem fer amb mesures tan precàries com aquestes", lamenta.

L'augment de les tarifes està destinat a cobrir el reforç de personal, necessari als centres així com a la compra de material de protecció i higiene necessari per fer front a la Covid-19. Des de les entitats es reclama que s'augmentin unes partides que, al seu entendre, no contemplen ni les baixes laborals dels professionals ni les despeses extraordinàries de gestió derivades de la pandèmia. Els costos derivats de la crisi sociosanitària en el sector de la discapacitat s'han calculat en uns 10 milions d'euros..

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides