Salut tanca una empresa hortofrutícola d’Aitona després de detectar 19 positius treballant

La plataforma Fruita amb Justícia Social celebra la decisió del departament però reclama més mesures de protecció pels treballadors del sector
Capses de fruites de l'empresa Arfon Fruits
Capses de fruites de l'empresa Arfon Fruits

El Departament de Salut ha suspès l’activitat a les instal·lacions de l’empresa de fruita Arfon Fruits, ubicada a Aitona (Baix Segre), després d’haver constatat que 19 persones que havien donat positiu per covid-19 continuaven treballant tot i conèixer el resultat del test. El departament dirigit per Alba Vergés assenyala en un comunicat que, després d’una primera visita a l’empresa, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Lleida i l’Alt Pirineu (que vetlla per trencar les cadenes de transmissió del virus) va acordar realitzar proves PCR als treballadors de la companyia. En aquest sentit, el passat 23 de juliol un equip del Servei d’Emergències Mèdiques va desplaçar-se fins a les instal·lacions de l’empresa hortofrutícola per efectuar les proves PCR als 190 empleats que té Arfon Fruits.

Salut assegura que, tot i haver notificat prèviament la realització dels tests a l’empresa, els administradors es van oposar a que s’efectuessin. Finalment la direcció de l'empresa va permetre que els empleats que ho desitgessin es fessin la prova. En total, se la van fer 90 treballadors, dels quals un 42% van resultar positius, motiu pel qual es van tramitar les seves baixes laborals.

El dia 29 de juliol, Salut va enviar un nou requeriment a la companyia de fruita per completar el cribatge a la resta de treballadors. Tanmateix, el dia següent, i davant la sospita que alguna persona que hagués donat positiu estigués treballant, Salut, juntament amb el  Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va practicar una inspecció a l'empresa. Durant el control, es va confirmar que 19 persones que havien donat positiu continuaven treballant. Per tot això, Salut Pública, davant “la gravetat” dels fets i per la “manca de col·laboració de l’empresa”, ha emès una resolució suspenent l’activitat d’Arfon Fruits. El propietari d'Arfon Fruits, Juda Arís, no ha volgut donar la seva versió dels fets malgrat les reiterades peticions dels diferents mitjans de comunicació que li han demanat.

La plataforma Fruita amb Justícia Social, defensora dels drets socials i laborals de les persones temporeres i migrades, ha celebrat en un comunicat que s'hagi clausurat les instal·lacions d’Arfon Fruits, tot i que lamenta que “sigui tard per moltes treballadores que ja estan patint els delictes contra la salut dels empresaris”. Aquest col·lectiu reclama que tots els treballadors amb positiu passin a cobrar la baixa laboral, que els que ara es quedaran sense feina cobrin un ERTO, i que tots ells siguin indemnitzats per “ser víctimes de l’actuació delictiva de l’empresa”.

Fruita amb Justícia subratlla que el cas d’aquesta empresa hortofrutífula “no és un cas aïllat” i indica que des del mes de maig treballadors s’han adreçat a la plataforma “angoixats i preocupats” per la manca d’EPIs al lloc de treball, per acomiadaments en cas de malaltia, per pressions per anar a treballar tot i trobar-se malament o per manca de temps de descans. A més, el col·lectiu exigeix a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que “assumeixi d’una vegada per totes les seves responsabilitats i que reconegui les persones treballadores de la fruita com a sector agrari”, i que "es posi al costat de qui pateix brutals vulneracions dels seus drets.” Així mateix, desitgen la retirada de totes les ajudes públiques a les companyies que no compleixen amb les seves obligacions cap als treballadors, i reclamen a la patronal que acabi amb les males praxis del sector i els actes delictius contra la salut, així com que vetlli per la dignitat de les persones.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides