Artur Mas apareix cinc cops en l’aute judicial del 3%

El jutge José de la Mata cita l’ex-president de CDC com a participant d’una reunió vinculada amb la donació de 34.000 euros a la Fundació Catdem per part de l’empresa que va construir el Centre Cívic de Sant Fruitós de Bages
Pasqual Maragall recriminant a Artur Mas el 3%, al Parlament
Pasqual Maragall recriminant a Artur Mas el 3%, al Parlament

El nom d’Artur Mas surt cinc cops en les 304 pàgines de l’aute del jutge José de la Mata amb el que conclou les diligències prèvies pel cas conegut com del 3%. En aquest aute, el magistrat proposa que es jutgi 31 persones físiques –entre elles, tres ex-gerents de CDC i un ex-assessor jurídic- i 16 jurídiques –entre elles aquest partit i l’organització que la va succeir, el PDECat- per “organització criminal, suborn, tràfic d’influències, blanqueig de diners i frau a les administracions públiques”.

Dues de les vegades que el nom de Mas surt en l’aute es refereixen a la seva responsabilitat en el nomenament de Carles del Pozo, imputat per tots els delictes detallats, com a gerent del partit i de Josep Rull, com a coordinador general de CDC.

També apareix el nom d’Artur Mas quan el jutge inclou en les seves conclusions una carta de Josep Manuel Bassols Puig, apoderat de l’empresa Oproler Obras y Proyectos, que intervé en nombrosos contractes considerats fraudulents. De la Mata detalla que en un llapis de memòria incorporat a la causa hi consta un arxiu amb el nom ‘Carta Mas 09.2011.doc’. Aquest arxiu tracta, segons descriu el jutge, “d’una missiva en la que presumptament Bassols Puig posa en coneixement del president de la Generalitat, Artur Mas Gavarró, una sèrie de circumstàncies que afecten la seva persona i a la seva esposa, Núria Bassols Muntada, i sol·licita càrrecs i nomenaments per ambdós”. Josep Manuel Bassols es queixava en aquesta carta que només el gerent del partit Germà Gordó Aubanell havia contestat a les seves demandes.

El nom de Mas apareix també en dues ocasions en un dels contractes que estudia a fons el jutge: el de la construcció del Centre Cívic de Sant Fruitós de Bages, sota el mandat de l’alcalde de CiU Josep Rafart. El contracte el va adjudicar l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Carrers i Obres SL i Electromecánica Soler SL, el 8 d’abril de 2009, per un valor de 1.136.387,27 euros, que amb l’IVA va pujar fins a 1.318.209 euros. Tres mesos després, la Fundació Catdem, depenent de CDC, va rebre una transferència de 34.000 euros amb “UTE Centre Cívic” com a remitent. De la Mata escriu a l’aute que “si s’efectua l’extracte d’un 3% de l’import d’adjudicació del contracte s’obté l’import de 34.091,61 euros, que és quasi exacte al que constitueix la donació de 34.000 euros”.

Les dues al·lusions a Mas en aquest apartat de l’escrit judicial es refereixen a la reunió que va mantenir amb Jordi Soler Paredes, administrador únic d’Electromecánica Soler i de 1953 Grup Soler Constructora. Soler Paredes, imputat per suborn, frau a les administracions públiques i blanqueig de capitals, es va reunir amb Artur Mas a la seu de CDC del carrer Còrsega, a Barcelona, el 12 de juny de 2019, vint dies abans que “UTE Centre Cívic” donés els 34.000 euros a la Fundació Catdem.

El jutge considera “revelador de les relacions permanents i donacions habituals d’aquest grup a Catdem” el correu enviat per Jordi Soler Paredes a Josep Manzano Pardo, apoderat de l’empresa, que reprodueix: “Josep, a part de l’informe que m’entregaràs el dijous necessito un paper on consti les quantitats aportades a Catdem en el període 2008-2014, incloent-hi la data, import i empresa que ha fet l’aportació”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides