La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics denuncia que el Govern insisteix a privatitzar-los

Reclama la retirada del decret de creació de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública perquè aposta per "l'afany de lucre" i "dona cobertura al nepotisme"
Manifestació a Barcelona contra la privatització de serveis públics
Manifestació a Barcelona contra la privatització de serveis públics que comportava la Llei Aragonès

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics ha reclamat al govern de la Generalitat que derogui el Decret que inclou l’anomenada “Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública”, ja que aquesta preveu una major privatització dels serveis socials. Aquesta plataforma ha recordat en un comunicat que aquesta iniciativa legislativa consta d’un procediment que permet a les empreses privades obtenir una acreditació per part de l’administració per poder operar com a proveïdors dels serveis públics, i ha denunciat les conseqüències que comporta aquest plantejament: evita els procediments públics de contractació i fiscalització, avala la concessió de la gestió a empreses privades mitjançant “criteris subjectius” i dona “cobertura legal al nepotisme”.

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics ha emfatitzat que aquesta filosofia s’ha aplicat els darrers anys al sistema sanitari públic i ha suposat que actualment sigui “virtualment impossible” fiscalitzar-lo donats els múltiples proveïdors públics i privats interconnectats. Així mateix, indiquen que ha implicat un “sobrecost per les arques públiques” del sistema de salut a causa de “l’afany de lucre àmpliament demostrat al llarg de tots aquests anys d’espoli”. 

Pel que fa a aspectes concrets del Decret, aquesta plataforma ciutadana lamenta, entre altres qüestions, que algunes treballadores, principalment dones i migrants, cobrin el salari mínim interprofessional de 13.000 € bruts anuals mentre alguns gerents d’algunes entitats del Tercer Sector puguin seguir cobrant 9 vegades més; que no es prohibeixin els mecanismes lucratius que empren algunes falses fundacions i cooperatives per enriquir-se amb diners públics; o que no quedi recollida l’obligatorietat de complir criteris de bones pràctiques, bones condicions laborals o de responsabilitat social. Al mateix temps, manifesta el seu desacord amb què no es defineixi cap control sobre la sobreocupació de places que poden practicar algunes entitats que gestionen centres residencials o que les entitats privades puguin cobrar pels serveis que presten com si fossin una administració pública. 

A més, remarca que la pandèmia ha mostrat que la privatització dels serveis públics converteix la nostra salut i les nostres vides en “mercaderies per al lucre dels inversors capitalistes” i responsabilitza directament d’aquesta problemàtica als Departament de Treball, Afers Socials i Família i de Salut, així com als empresaris, als inversors, als lobbies privats (la Taula del tercer Sector, la Confederació, Entitats Catalanes d’Acció Social i la Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i a l’Adolescència) i a les empreses de l’IBEX 35 com ara OHL, ACS o SACYR.

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics ha anunciat que farà corresponsables a tots els grups polítics que no “reclamin explícitament la retirada d’aquest Decret” i ha fet una crida a tots els col·lectius populars implicats en la defensa dels serveis públics a intensificar les mobilitzacions de denúncia de les “polítiques privatitzadores del govern de la Generalitat”. Pels membres d'aquest col·lectiu, el govern de la Generalitat pretén aplicar amb aquest decret les polítiques privatitzadores de la que es va conèixer com a Llei Aragonès, que va ser derrotada al Parlament de Catalunya el passat mes de febrer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides