De la Mata proposa jutjar tres exgerents i l’excap jurídic de CDC pel cas 3%

L’aute acusa 32 persones físiques i 16 de jurídiques, entre elles el PDeCat, de “suborn, organització criminal, tràfic d’influències, blanqueig de diners i frau a les administracions públiques”
Pasqual Maragall recriminant a Artur Mas el 3%, al Parlament
Pasqual Maragall recriminant a Artur Mas el 3%, al Parlament

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha tancat la instrucció del cas conegut com del 3% i proposa jutjar els exgerents de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó , l’exresponsable jurídic del partit Francesc Xavier Sánchez i 28 persones físiques i 16 de jurídiques més, entre elles el PDeCat, partit hereu de CDC. Les acusacions que planteja el jutge en una instrucció que va començar el 2015 són de “suborn, organització criminal, tràfic d’influències, blanqueig de diners i frau a les administracions públiques”.

El cas 3% va arribar als tribunals després que es detectessin concessions fraudulentes a l’ajuntament de Torredembarra, tot i que ja feia anys que se’n venia parlant arran de l’acusació que va formular l’aleshores president de la Generalitat Pasqual Maragall al líder de CDC, Artur Mas, al Parlament de Catalunya: “Vostès tenen un problema i aquest problema es diu 3%”. Mas es va fer l’ofès després d’aquella acusació i va trencar les relacions institucionals del seu partit amb el govern de la Generalitat.

Ara, De la Mata, en el seu aute, assenyala que alts càrrecs de CDC, juntament amb responsables polítics i funcionaris de diverses institucions públiques catalanes, van posar en marxa una estructura per finançar el partit presidit per Artur Mas i creat per l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol “il·legalment i de forma encoberta”. El jutge imputa també el PDeCat, partit que es va crear a partir dels militants i dirigents de CDC, perquè considera que “lluny de correspondre’s amb el naixement d’un nou partit” sembla “la simple transformació o canvi d’aparença d’una mateixa realitat amb la finalitat de desconnectar-se de les responsabilitats en què podria haver incorregut la formació política precedent”.

En l’aute del 3% apareixen molts noms de persones i empreses que també surten en l’aute que el mateix jutge va tancar fa uns dies i que acusa d’organització criminal l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills. Hi apareixen implicades o imputades empreses constructores com TeyCo, Urbaser, Fundación ACS, Grupo Soler Constructoras i Copisa i les fundacions Catdem i Fòrum Barcelona, lligades a CDC.

José de la Mata també ha tancat el sumari obert sobre l’actuació de l’empresa pública Infrastructures de la Generalitat, en el qual s’acusa 18 persones físiques dels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, tràfic d’influències i malversació de caudals públics. El magistrat dona un termini de 30 dies a la Fiscalia i les parts acusadores perquè presentin els seus escrits d’acusació o sol·liciten el sobreseïment de la causa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides