Un vedat de caça amenaça poblacions del Ripollès i el Berguedà

Concentració ciutadana aquest dimarts davant l’ajuntament de Ripoll contra la iniciativa de reservar milers d’hectàrees per criar cérvols i matar-los després
Pintada contra la creación de un coto de caza de ciervos en municipio
Pintada contra la creación de un coto de caza de ciervos en municipios del Ripollès y el Berguedà

Una plataforma ciutadana ha convocat una concentració, aquest dimarts 28 de juliol, a la plaça de l’ajuntament de Ripoll per protestar contra la creació d’un vedat privat de caça de milers d’hectàrees d’extensió que afectaria els municipis de Les Llosses, Sant Jaume de Frontanyà i La Pobla de Lillet. Un grup d’inversors, segons informacions que s’han difós els darrers dies als mitjans locals, està comprant finques al Ripollès i el Berguedà, algunes d’elles amb cases habitades, amb la intenció de construir un gran espai tancat on es criarien cérvols en una granja per matar-los posteriorment amb la pràctica de la caça esportiva. El projecte inclou la construcció d’allotjaments per a caçadors d’altíssim poder adquisitiu.

Els membres de la plataforma No als vedats elitistes denuncien que aquesta operació s’està realitzant amb molta opacitat i que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat no n’està al corrent. Al manifest on denuncien aquesta iniciativa s’hi diu que “ja té conseqüències palpables: algunes veïnes seran expulsades de casa seva per la venda d’aquestes finques. Els interessos privats d’una minoria adinerada s’imposen sobre el dret a viure a casa seva d’aquestes veïnes”.

El manifest considera que “aquest projecte és un gravíssim atemptat contra el territori, que afecta tant a l’ecosistema com a les persones que l’habitem: tancar milers d’hectàrees suposa un gran greuge per a la interconnexió entre poblacions de fauna salvatge alhora que acaba amb el trànsit humà i ramader de camins històrics i en vulnera el dret de pas. Per altra banda, dispara el nombre d’individus d’algunes espècies, com el mateix cérvol o el cabirol, que ja viuen en llibertat en aquestes muntanyes. I tot això no es desenvolupa des de l’òptica de la gestió de la població cinegètica sinó des d’una cultura de la mort com a pràctica esportiva”.

Pel que fa a l’aspecte social, la plataforma ciutadana considera que estem davant d’un “atac contra les formes de vida agro-forestals i ramaderes establertes històricament en aquestes valls, unes formes de vida que s’han relacionat i han tingut cura de l’entorn i que són les que volem reivindicar per nosaltres i per a les generacions futures”. Creu, a més, que afavoreix el monocultiu turístic i augmentarà el cost de la vida relegant els veïns i veïnes a feines precàries desvinculades del territori on habiten.

La concentració, prevista per les set de la tarda i a la qual s’han sumat les campanyes No al bike resort i Aturem el polígon, es farà sota el lema ‘La terra per qui la cuida i la treballa. Per unes vides dignes, prou agressions al territori’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides