Pujol va recomanar a Puigdemont fer la DUI i convocar eleccions constituents

El successor d'Artur Mas ho explica en el seu llibre que ha escrit amb Xevi Xirgo
Puigdemont saludant Pujol

M'explico. De la investidura a l'exili (La Campana, 2020) és el dietari de Carles Puigdemont amb Xevi Xirgo. En un llarg primer volum, ple de paràgrafs censurats pels mateixos autors, Puigdemont publica una carta que Jordi Pujol li va fer arribar mitjançant un missatger en la qual el seu antecessor li recomana proclamar una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i convocar unes eleccions constituents. Així es pot llegir a la pàgina 552; en cinc paràgrafs, Pujol, que data la carta el 21 d'octubre de 2017, li diu a Puigdemont que l'1 d'octubre "va ser una victòria per al país".

Tot seguit li proposa que Puigdemont faci una DUI "sense vot parlamentari i per tant amb poc risc per als diputats. Però sí per a tu i per a la presidenta del Parlament", Carme Forcadell. Pujol li suggereix "eleccions constituents que podries convocar legalment i si convingués immediatament. Tot això es podria fer abans de l'aplicació del 155". Puigdemont només transcriu la carta i no en fa cap valoració ni consideració.
Aquest intercanvi amb Pujol no és l'únic en aquest llibre. Només al començament Puigdemont afirma que Jordi Pujol ha estat el seu "referent polític".

Així mateix, recorda una trobada a casa d'una tercera persona al Vallès i de forma secreta el 21 de novembre de 2016. Puigdemont diu que Pujol està sord i que li reconeix que ell no era independentista, però "després de fer un recorregut per la seva trajectòria, l'expresident afirma: Si quan era president hagués acordat un bon pacte fiscal, ara no seria independentista. No tinc cap confiança amb Espanya".

A més de descobrir el que pensava Pujol l'any 2016 i l'any 2017, Puigdemont s'esplaia a M'explico. De la investidura a l'exili contra Oriol Junqueras. Fins a sis cops el qualifica de "deslleial" i fins i tot hi ha un moment que està decidit a convocar eleccions perquè creu que Junqueras no vol arribar a proclamar la independència. "ERC ho vol tot. Volen eleccions i no vol dir que les vol", escriu Puigdemont en el seu dietari la jornada del 26 d'octubre.

Mentre Junqueras li acaba de dir que li dona suport a la proposta de convocar eleccions, Marta Rovira s'hi oposa amb vehemència, sense que Junqueras faci cap gest. Puigdemont mostra el seu disgust quan Junqueras ni participa en la primera reunió de govern (tampoc hi va anar Carles Mundó) després de proclamar la DUI al Parlament ni quan sap que qui va ser el seu vicepresident no el segueix a Bèlgica i decideix romandre a casa seva i comparèixer davant de la Justícia.

Pel que fa a la seva sortida a Bèlgica a finals d'octubre de 2017, en un moment, el 17 d'octubre, assegura que no fugirà però que se n'anirà a Bèlgica. El 25 d'octubre comparteix amb Junqueras que "no tenim res preparat", però dos dies després envia un missatger a Bèlgica per esbrinar si tindrà problemes si se'n va a viure-hi. No obstant això, unes pàgines més endavant acaba afirmant que la sortida a Bèlgica "està planificada des de fa mesos". Fins i tot té un nom en clau secret entre ell i la seva dona: "Operació Mont-rebei".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides