Sis conselleries i 16 entitats de la Generalitat han contractat Ferrovial el darrer any i mig

Els encàrrecs sumen uns 11'5 milions d’euros i els més cars corresponen a l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut Català de la Salut, la vicepresidència d’Economia i Hisenda i el departament de Territori i Sostenibilitat
Obres de l'empresa Ferrovial

Sis conselleries i setze entitats dependents de la Generalitat han firmat un total de 59 contractes amb empreses del grup Ferrovial per un valor superior als 11,5 milions d’euros des de l’1 de gener de 2019. Els departaments i agències de la Generalitat han signat 28 contractes per un valor d’uns 10 milions d’euros amb Ferrovial, 30 contractes amb Cespa per un valor d’uns 1,3 milions d’euros i un contracte amb Ferroser, per 235.220 euros. Els departaments que han signat contractes amb aquestes tres empreses són els de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Salut, Justícia, Cultura, Territori i Sostenibilitat i Treball i Afers Socials.

El contracte més car és el firmat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb Ferrovial Agroman-Cadagua, el 31 d’octubre de 2019, per la redacció del projecte i l’execució de les obres d’ampliació i remodelació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Rubí, El Papiol i Sant Cugat del Vallès. Ha costat 5.909.183 euros. El segon contracte més car és el que va suposar una despesa de prop de 2,3 milions d’euros a l’Institut Català de la Salut (ICS). Es va firmar amb Ferrovial Servicios el 21 de gener passat pel ‘servei de manteniment d’instal·lacions i elements constructius dels Centres d’Atenció Primària de l’ICS’. La Vicepresidència d’Economia i Hisenda va fer el tercer contracte més car -uns 830.000 euros- també amb Ferrovial Servicios, el 22 d’octubre de 2019 per la ‘conservació i manteniment de l’immoble del districte administratiu de la Generalitat de Catalunya al carrer Urani 8-10 de Barcelona’.

Les conselleries han realitzat 14 contractes directes amb empreses del grup Ferrovial els anys 2019 i 2020. Els que més n’han signat han estat el de Treball i Afers Socials i el de Justícia, amb quatre cadascun. Els de Salut i Cultura n’han signat dos cadascun. I n’han firmat un els de Vicepresidència, Economia i Hisenda i Territori i Sostenibilitat. En total, aquests contractes directes han suposat una despesa aproximada d’1,5 milions d’euros.

Dels 45 contractes fets entre agències dependents dels diferents departaments de la Generalitat amb Ferrovial, Ferroser o Cespa, a més dels ja esmentats de l’ACA i de l’ICS, cald destacar-ne un altre de l’ACA. Es tracta de l’encarregat a Cespa per la ‘execució de les obres del projecte constructiu actualitzat de la clausura del monoabocador de fangs de depuració d’aigües residuals de Vic’. Es va signar el 20 de novembre de l’any passat i va costar 997.152 euros. Entre les agències públiques vinculades a la Generalitat que han contractat empreses del grup Ferrovial hi ha la Fundació Institut Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), el Centre d’Iniciatives per la Reinserció, l’Agència de Residus de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya, el Consell Català de l’Esport, Ferrocarrils de la Generalitat, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC).

Al Registre Públic de Contractes de la Generalitat no hi apareix el contracte que la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que firmaria amb Ferrovial per un valor de 17,7 milions d’euros perquè es fes càrrec del servei de rastreig i seguiment dels contactes de les persones contagiades per la Covid-19. Vergés es va fer enrere en aquesta contractació per les queixes que va rebre de l’oposició per externalitzar aquest servei i per encarregar-lo a una empresa implicada en el finançament il·legal de Convergència Democràtica. Fa cinc anys, el 6 de juliol de 2015, el departament de Salut va contractar Ferrovial Agroman perquè s’encarregués del ‘servei d’atenció i gestió de la demanda assignat al Servei d’Emergències Mèdiques’. Qui va fer l’encàrrec, que va costar més de 19 milions d’euros, va ser l’aleshores conseller de Salut, Boi Ruiz.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides