Els veïns de la cimentera de Montcada, indignats amb Damià Calvet

Denuncien una explosió de pols el 8 de juny i la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic els contesta que “no disposa de personal suficient per realitzar aquest tipus d’inspeccions”
Imatge enregistrada per un veí de l'explosió de pols a la cimentera
Imatge enregistrada per un veí de l'explosió de pols a la cimentera de Montcada el 8 de juny

L’agrupació de veïns Can Sant Joan, de Montcada i Reixac, va denunciar el passat 8 de juny, una explosió de pols a la cimentera que l’empresa Lafargue té a la població. L’emissió de pols va ser tan gran que va provocar un núvol que va fer que els vehicles que circulaven per la C-17 s’aturessin per manca de visibilitat. El president de l’agrupació, José Luis Conejero, va enviar una carta al Departament de Territori i Sostenibilitat, que dirigeix Damià Calvet, i unes imatges gravades per un veí del moment en què es produïa l’emissió de pols per denunciar aquest fet i al cap d’uns dies ha rebut una resposta de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, que ha indignat els veïns.

Mercè Rius considera que el material gràfic que li han fet arribar “al no estar realitzat o no trobar-se annexat a cap acta o informe oficial, no fa prova fefaent dels fets que es visualitzen i, per tant, no disposa de valor provatori”. A més, la responsable de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat recomana als veïns que “quan detecteu un episodi com l’indicat i/o un funcionament anòmal de l’activitat, us poseu en contacte amb l’Ajuntament de Montcada per tal que aquest pugui enviar un agent de l’autoritat “in situ” a constatar els fets, atès que aquesta Direcció General té recursos limitats i no disposa de personal suficient per realitzar aquest tipus d’inspeccions imminents i urgents”.

Conejero ha tramès una nova carta al departament de Territori i Sostenibilitat on recorda que la competència en la lluita contra la contaminació atmosfèrica pertoca a la Generalitat i que la seva inhibició davant la denúncia que han presentat es deu "a la falta d’una conselleria específica de Medi Ambient i, al tenir compartides les seves funcions, no dediquen ni el personal ni el temps necessari per instruir o sancionar aquestes activitats molestes que en nombroses ocasions s’excedeixen de la contaminació habitual”.

El president de l’agrupació de veïns Can Sant Joan explica en la seva carta que la guàrdia urbana de Montcada es va desplaçar a la cimentera i que els seus directius van minimitzar la importància de la contaminació emesa a l'afirmar que "les explicacions de l’empresa no es poden contrastar  a causa que vostès han deixat d’exercir les seves competències. Haurien d’haver enviat un tècnic per verificar la realitat dels fets i donar una explicació a la ciutadania del que realment ha succeït”. Finalment, anuncia que l’agrupació veïnal denunciarà aquest episodi de contaminació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i recorda que una sentència anterior d’aquest tribunal hauria d’haver comportat el tancament de la instal·lació, per manca d’un estudi ambiental imprescindible perquè pugui funcionar, però que el govern de la Generalitat no l’ha volgut executar.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides