El Govern català confina Lleida per decret després del veto judicial

El text de la Generalitat permet limitar la mobilitat a àmbits territorials amb una durada de 15 dies prorrogables
El president Torra amb el vicepresident Aragonès

El Govern s'ha reunit aquest vespre de forma extraordinària per aprovar el decret llei que ha de servir per sortejar el veto al confinament domiciliari ordenat a Lleida i set municipis més del Segrià, tombat per la jutge de guàrdia ja de matinada a instàncies de la Fiscalia.

En concret, el text que ha validat el consell executiu és una modificació de la llei de salut pública del 2018, en la qual s'introdueix un nou apartat que faculta l'autoritat sanitària perquè en situacions de pandèmia la Generalitat -com a autoritat competent- pugui adoptar "mesures de limitació a l'activitat, el desplaçament de persones i la prestació de serveis" en determinats àmbits territorials.

Aquest canvi legal és el que ha de permetre, a partir d'aquest dimarts, establir la resolució específica sobre el cas de Lleida i els set municipis més del Segrià. Fins que no es publiqui el retoc de la llei de salut pública, però, no es podran citar resolucions sobre Lleida, on ja existeix transmissió comunitària.

El recorregut de les mesures no serà fàcil, la Fiscalia de Lleida ja ha advertit que suposa incórrer en una "il·legalitat". El ministeri públic fa referència, en concret, a l'article 86 de la Constitució i a l'article 64 de l'Estatut, que recullen que no es poden regular per decret llei els drets fonamentals dels ciutadans.

Avui, el president de la Generalitat, Quim Torra, responia amb contundència: "No estem d'acord amb la decisió judicial i no l'acceptem. Assumeixo les conseqüències que se'n derivin".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides