La Fiscalia reitera que el govern català no pot tocar drets fonamentals

El fiscal en cap de Lleida diu que si el decret llei anunciat pel president Torra s’excedeix, seria il·legal i recurrible al Constitucional
Roda de premsa conjunta del president Quim Torra i del vicepresident i
Roda de premsa conjunta del president Quim Torra i del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda Pere Aragonès

L’anunci d’un decret llei per reforçar i ampliar mesures de confinament anunciades a la comarca del Segrià per part del president català, Quim Torra, ha rebut aquest mateix dilluns la resposta de la Fiscalia de Lleida, que afirma que “seria novament il·legal” i podria ser recorregut al Tribunal Constitucional si afecta algun dret fonamental.

El fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, ha manifestat, en declaracions a Europa Press, que tot i que l’article 86 de la Constitució faculta al govern en casos urgents a dictar disposicions provisionals amb forma de decret llei, aquests no poden afectar, entre altres punts, els drets, deures i llibertats dels ciutadans reflectits en el títol primer de la Carta Maga. En el mateix sentit, Boné esgrimeix l’article 64 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya sobre els decrets llei.

Una jutgessa de guàrdia de Lleida ha rebutjat les darreres hores la ratificació del confinament domiciliari a Lleida i altres municipis de la comarca del Segrià adduint que era una decisió desproporcionada per part del govern català, per a la qual no tenia competències. 

Torra, per la seva part, ha reaccionat aquest dilluns anunciat un decret llei que, segons ha defensat, emmarcarà totes les actuacions per fer front als rebrots del coronavirus, i ha assegurat que no acceptarà la decisió de la jutgessa i que assumeix totes les conseqüències. Després de conèixer el parer de la Fiscalia sobre el decret llei, el president ha comentat a Twitter: “Però això què és?”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides