El TSJC tomba l’autorització del govern Mas a un abocador sense concurs situat en zona protegida

El gestor de la instal·lació és Gustavo Buesa, exsoci de Jordi Pujol Ferrusola i responsable de l’abocador de Vacamorta, clausurat per il·legal
Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, en un míting de
Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, en un míting de l'any 2012

El govern d'Artur Mas va concedir una llicència ambiental per a la gestió d'un abocador a Llagostera (Gironès), parcialment ubicat en zona d'interès natural i àrea especial de protecció de les aus, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat la setmana passada, revela Eldiario.es.

A més, segons publica aquest mateix diari citant documentació relativa a l'origen de l'abocador, és un projecte gestionat sense concurs des de l'any 1993 que genera aigües residuals que han superat durant anys els límits de contaminació permesos. Es tracta d'una causa que la Guàrdia Civil està investigant, en el marc de la qual la Fiscalia ha denunciat als responsables de l'abocador i als responsables públics que en van autoritzar l'ampliació i l'explotació, publica també Eldiario.es.

La sentència del TSJC, que estableix un termini d'un mes perquè es tanqui l'abocador, considera que la instal·lació d'un dipòsit de residus i d'una planta de premsatge sense autorització mediambiental ni urbanística, entre els anys 2009 i 2010, és un "fet sorprenent per la seva temeritat i desconsideració de la legalitat".

Així mateix, culpa el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de la regularització posterior de l'abocador. En concret, per haver omès l'estudi sobre l'impacte ambiental i haver-se basat en un informe caducat.

Santi Vila era el conseller de Territori i Sostenibilitat l'any 2014, quan es va aprovar l'ampliació. El gestor de l'abocador és Gustavo Buesa, exsoci de Jordi Pujol Ferrusola, el fill primogènit de l'expresident Jordi Pujol.

Buesa, investigat en el cas Pujol, és el responsable d'un altre abocador que la justícia va declarar il·legal el 2014 i va ordenar clausurar, el de Vacamorta (a Cruïlles, el Baix Empordà). L'operació de venda a FCC per 13,2 milions d'euros d'aquest abocador es troba sota la lupa del cas Pujol. Tant Buesa com el seu soci Josep Mayola van negar que el tercer inversor que es va lucrar amb la venda fos Jordi Pujol Ferrusola.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides