La Federació d’Organitzacions per la Justícia Global reclama una sortida justa de la crisi

La plataforma formada per 120 entitats de pau, drets humans i cooperació, exigeix una gestió “que posi la vida al centre”
Imatge del vídeo de la campanya '100% Justícia Global'
Imatge del vídeo de la campanya '100% Justícia Global'

La Federació d’Organitzacions per la Justícia Global (Lafede.cat) ha posat en marxa, aquest dilluns 6 de juliol, la campanya 100% Justícia Global, que reclama “una gestió diferent de la crisi que posi la vida al centre arreu, per tal de garantir una resposta real i global amb un pla de reconstrucció diferent i més humà”.

Aquesta federació, que agrupa 120 entitats que treballen en els àmbits de la pau, els drets humans, la cooperació i la solidaritat internacional, demana que l’abordatge als efectes econòmics i socials de la pandèmia de la covid-19 es faci amb “una altra mirada i solucions des de la Justícia Global”.

El vicepresident de Lafede.cat, Xavier Casanovas, afirma que "tots els governs i la pròpia Unió Europea estan aprovant o intentant aprovar plans de reconstrucció econòmica però aquest cop, per tal de no repetir errors i no seguir augmentant les desigualtats, cal una resposta diferent a la que es va donar a l’anterior crisi econòmica de 2008. Aquest cop cal posar-se les ulleres de la Justícia global”.

El document que explica aquesta campanya, i que es pot llegir a la web de la federació, diu que “una crisi històrica com aquesta suposa un xoc emocional i social, i la manera de sortir-ne determinarà el nostre futur immediat i el de les properes generacions” i que, per aquest motiu, es reclama construir “un sistema global on la prioritat sigui aquella part de la població més precaritzada, vulnerabilitzada i invisibilitzada”, amb l’objectiu de bastir “societats antiracistes, feministes i ecologistes”.

Per construir aquestes societats postcovid, la campanya planteja 15 propostes: establir un sistema econòmic just i sostenible, crear un nou model de governança global, recuperar els drets humans com a guia política, construir societats feministes, construir societats antiracistes, establir una renda bàsica universal i incondicional acompanyada d’una reforma fiscal justa, controlar l’activitat de les multinacionals, cancel·lar el deute, enfortir la cooperació internacional i reforçar l’internacionalisme, activar un procés de transformació energètica justa i democràtica i aplicar mesures per garantir la sostenibilitat del planeta, disminuir la despesa i la presència militar en les nostres societats, apostar per un model agroalimentari sostenible, invertir en serveis públics i revertir les privatitzacions, incorporar la mirada global i garantir un sistema de comunicació plural, de mitjans independents i amb mirada global.

La campanya va acompanyada d’un vídeo que vol cridar l’atenció sobre la necessitat d’aquest canvi global. Al comunicat de la campanya s'apunta que “al món som més de 7.000 milions de persones i tenim infinitat de gustos, però els drets no són una qüestió de gustos . Per això volem el 100% de Justícia Global”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides