Montilla defensa la legalitat de la seva entrada al Consell d’Administració d’Enagás

La majoria dels grups del Parlament demanen a l’expresident català que abandoni la companyia energètica i asseguren que és una decisió poc ètica
José Montilla
José Montilla

L’expresident de la Generalitat, José Montilla, ha defensat que la seva entrada com a conseller independent al Consell d’Administració de l’empresa energètica Enagás és una decisió legal. En la seva compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament a petició de Cs, JxCat, ERC i la CUP, l’expresident català ha afirmat no haver utilitzat mai “mitjans públics per activitats privades” i ha justificat el seu fitxatge per Enagás adduint quatre raons: el fet de ser conseller independent, ja que no ha de respondre a cap grup d’accionistes; la seva experiència i coneixement de la matèria; el fet que enlloc indiqui que no es pugui fer d’expresident i estar al consell d’administració d’una empresa; i la possibilitat de poder compaginar ambdues funcions.

Davant les crítiques que ha suscitat la notícia, Montilla ha subratllat que “ningú no pot imposar suposats manaments morals i ètics suposadament superiors en una societat democràtica” i ha defensat que “l’ètica i la moral col·lectiva són aquelles que es deriven de les normes que elaboren els qui hem elegit per aquesta funció”. En aquest sentit, ha assenyalat que “les lleis diuen el que diuen per la voluntat dels legisladors” i ha defensat l'impuls de canvis legislatius si aquests els consideren necessaris. 

Montilla s’ha mostrat “partidari de regular les incompatibilitats” i ha destacat que ja ha demanat que se li suspengui el sou i la pensió d’expresident: "Mai he cobrat dos sous i sempre he treballat per cobrar, no m'han pagat de franc", ha dit.

La majoria de grups polítics, tret del PSC, han retret a Montilla la seva decisió, la qual han titllat de poc ètica. El diputat de JxCat, Eduard Pujol, ha qualificat la incorporació de Montilla per l’empresa energètica com una “mala praxis” i ha expressat que “(Montilla) ha fitxat per qui no havia de fitxar”. El parlamentari postconvergent ha indicat que la figura de l'expresident és una institució, i ha advertit a l’expresident socialista que “haurà gestionat malament el seu capital polític”.

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha situat la decisió de Montilla dins la “màfia del règim del 78”, i el president del segon tripartit li ha respost de forma contundent:  "No formo part de cap màfia. Això no. No sé qui forma part de màfies, jo li puc assegurar que no. I això és un insult. No li diré que forma part d'un grup que té connotacions criminals, mai ho faria".

El diputat d’ERC i exidirgent del PSC, José Rodríguez, ha demanat al també exministre d’Indústria amb el socialista Rodríguez Zapatero que "renunciï permanentment a l'estatus d'expresident" si no abandona la responsabilitat d’Enagás i ha afirmat que el càrrec d’expresident “li queda petit”.

Per part de Ciutadans, Lorena Roldán ha criticat amb duresa la gestió de Montilla al capdavant del govern català i ha qualificat de “vergonya” el fet “d’haver entrat en una porta giratòria”. La diputada dels comuns, Marta Ribas, ha assegurat que la decisió de Montilla “és correcta però fa lleig” i ha informat que el seu grup parlamentari demanarà modificar el règim d’incompatibilitat dels càrrecs així com l’estatut dels expresidents. La diputada del PP, Esperanza Garcia, ha titllat de “democràticament molt perjudicial” l’entrada de l’expresident socialista a la companyia de gas.

En el seu torn de rèplica, Montilla, que ha situat el debat en un clima preelectoral, ha insistit en la idea que “l’ètica col·lectiva la regulen les lleis” i ha remarcat que “d’ètiques i estètiques n’hi ha tantes com persones”.  A la vegada, ha admès que va rebre ofertes d’entrar en consells d’administracions d’empreses en deixar la presidència de la Generalitat, però que no ho va acceptar perquè “no era de rebut”. Finalment, Montilla ha defensat la seva acció i ha obert la possiblitat perquè futurs expresidents puguin fer altres activitats: "Reivindico la possibilitat que els expresidents, ara i en el futur, si volen i si tenen edat per fer-ho, puguin fer altres activitats també. Crec que això és normalitzar el país", ha manifestat.

(Visited 99 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari