Un advocat suís declara que el rei emèrit va encarregar-li a la Zarzuela l’ocultació d’una donació

Dante Canonica assegura que, juntament amb el gestor Arturo Fasana, va crear l'estructura demanada per Joan Carles I per rebre diners del rei de l'Aràbia Saudita
Joan Carles I, comunicant públicament que abdicava, l'any...
Joan Carles I, comunicant públicament que abdicava, l'any 2014

Joan Carles I de Borbó, rei emèrit d'Espanya, va demanar al gestor de fons Arturo Fasana i a l'advocat Dante Canonica, durant una reunió al Palau de la Zarzuela, que muntessin una estructura per amagar diners procedents del rei de l'Aràbia Saudita, segons va declarar el mateix Canonica davant la justícia suïssa i revela aquest dilluns El Español.

El contingut de la declaració de Canonica, que va tenir lloc davant el fiscal de Ginebra Yves Bertossa, indica que el naixement de la fundació Lucum, que es troba en el punt de mira de la justícia helvètica, té el seu origen en la residència oficial del rei d'Espanya. En concret, en una trobada que s'hi va celebrar a finals del 2007 o principis del 2008, segons el testimoni d'aquest advocat investigat en la causa.

Canonica va assegurar que Joan Carles de Borbó els va explicar que l'aleshores rei de l'Aràbia Saudita, Abdal·lah, volia donar-li una quantitat important de diners que el rei d'Espanya va dir que no podia concretar, a més de preguntar al gestor i a l'advocat si hi havia la possibilitat de crear una estructura per rebre la donació.

Canonica va explicar que va respondre que era important conèixer-ne l'import. En el seu testimoni, sempre segons El Español, va afegir que estava "fora de la discussió" l'opció de crear una estructura "opaca". El fiscal Bertossa, però, no considera que Lucum fos una estructura transparent.

Així mateix, l'advocat va explicar al fiscal suís que Joan Carles I els va facilitar el contacte amb l'ambaixador saudita a Washington perquè poguessin conèixer l'import de la donació, i que d'aquesta manera van saber que seria una xifra "entre 20 i 100 milions". També va declarar que, a Basilea i mitjançant Fasana, van comunicar a l'ambaixador saudita als EUA els detalls de l'IBAN del compte que havien obert a Joan Carles I al banc Mirabaud.

Canonica, que va assegurar que el mateix Joan Carles I va signar la posterior ordre de transferència de fons a la seva amiga Corinna Larsen, va declarar que l'aleshores cap d'Estat espanyol no va rebre cap més donació en aquell compte. En canvi, Fasana va dir que aquell compte va rebre un ingrés d'1,9 milions de dòlars procedent del sultà de Bahrain l'any 2010.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides