Revolta ecologista per salvar els rius

Una seixantena d’entitats denuncia les actuacions de l’Agència Catalana de l’Aigua de neteja i reconstrucció de les lleres afectades per la tempesta Glòria
El riu Tordera al seu pas per Sant Celoni, després del temporal Glòria

Una seixantena d’entitats ecologistes han creat la Plataforma Salvem els rius per denunciar les actuacions de l‘Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per netejar i reconstruir les lleres dels rius afectades pel pas de la tempesta Glòria, el gener passat. El manifest Salvem els rius que ha elaborat aquesta plataforma, acusa l’ACA d’“estar portant a terme actuacions d’eliminació i destrucció dels boscos de ribera i dels ecosistemes fluvials a molts rius i rieres del nostre país”. “Amb el pretext d’haver d’actuar per solucionar els efectes d’aquest temporal s’estan eliminant, de socarel, molts boscos de ribera, transformant els rius i les rieres en uns simples canals de desguàs, desprovistos de tot rastre de vegetació, eliminant tot l’ecosistema fluvial”, denuncia.

Salvem els rius enumera els rius i rieres afectats per les actuacions de l’ACA. Per exemple, lamenta que la riera d’Arbúcies, considerada un hàbitat d’interès prioritari a Europa, hagi estat arrasada i transformada en un simple canal per on passa l’aigua i que aquesta mateixa situació s’hagi reproduït als rius Tordera, Ter, Onyar, Francolí, Llémena, Llierca, Fluvià o la riera de Giola, entre molts d’altres.

La plataforma denuncia que “amb l’excusa de treure fusta morta acumulada per la riuades, es treuen molts dels arbres vius, actuant, sovint, en trams on aquesta suposada fusta morta era inexistent”, i afegeix que “aquestes actuacions s’estan duent a terme en plena època de reproducció, just quan els boscos de ribera estan plens de nius i pollets, provocant-ne la seva destrucció”.

Les entitats ecologistes fa temps que denuncien que es construeixi en zones inundables, ocupant espais que pertanyen als cursos fluvials. Pretendre protegir aquestes construccions netejant constantment les lleres dels rius, “com si fossin jardinets”, no és cap solució, segons Salvem els rius, que reclama a l’administració que “actuï amb visió de futur”. “Talar arbres ara no representarà solucionar el problema, sinó una fugida endavant, a un futur en el qual els boscos de ribera deixaran de complir les seves funcions”.

Per Salvem els Rius, “les actuacions que està realitzant l’ACA estan provocant uns impactes ecològics de primera magnitud, afectant espais naturals i espècies protegides per la llei. A més, resulten accions irresponsables, ja que la transformació dels rius i rieres en uns simples canals de desguàs augmenta el poder destructor de l’aigua. En futurs períodes d’avingudes es pot pronosticar que, en aquests trams on l’ACA està actuant, els efectes destructius de l’aigua poden ser molt més importants”.

El manifest d’aquesta campanya acaba reclamant “que s’aturin d’immediat les actuacions que està portant a terme l’ACA en els cursos fluvials del país, que es depurin les responsabilitats pertinents, tant sobre les persones i càrrecs que les han autoritzat, com sobre les que els han executat (…) i que es portin a terme els treballs necessaris per restaurar els espais naturals afectats per tal de recuperar els valors naturals que han estat eliminats”.

L’ACA ha dedicat 25,5 milions d’euros a unes 650 actuacions de restauració de les lleres afectades pel pas del temporal Glòria i justifica la forma en què les ha realitzat en la urgència amb què ha hagut d’intervenir, davant el risc de noves tempestes, i en què molts ajuntaments els han demanat aquestes intervencions. D’altra banda, s’ha compromès a reunir-se amb representants de Salvem els rius per escoltar les seves reclamacions.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides