La crisi de la Covid-19 pot portar Catalunya a superar el milió de persones pobres

Intermón Oxfam denuncia que la marxa enrere social esborraria els avenços dels últims quatre anys
Voluntaris repartint menjar entre els afectats per la crisi de la Covid-19

Catalunya podria superar el milió de persones que viuen en condicions de pobresa si es compleixen les previsions dels experts, que calculen que la crisi de la Covid-19 provocarà una caiguda del 9% del producte interior brut (PIB) i un augment de la desocupació de fins al 19%. Aquesta crisi causaria, en aquestes condicions, que 93.682 persones se sumin a les 993.801 que estaven en situació de pobresa a Catalunya abans de l’impacte de la pandèmia, de manera que la xifra s’elevaria fins a 1.087.489. Aquestes dades formen part de l’informe “Una reconstrucció justa i necessària és possible”, de l’associació Oxfam Intermón.

L’augment de la pobresa tant a Catalunya com a Espanya seria superior si es fan els càlculs a partir de les perspectives encara més pessimistes de l’evolució de l’economia al nostre país que han contemplat analistes de la Comissió Europea. La comunitat autònoma on augmentaria més el nombre de persones en situació de pobresa seria Andalusia, que arribaria fins als 2.859.279 aturats en incrementar-se en més de 200.000 els que hi havia abans de l’esclat de la pandèmia. Catalunya seria la segona comunitat autònoma on creixeria més el nombre d’aturats, al darrere d’Andalusia i al davant de la comunitat de Madrid i la valenciana. Percentualment, l’augment de l’atur a Catalunya seria d’un 9,4%, cosa que la situaria en quart lloc d’aquesta classificació al darrere de les Illes Balears (11,7%), Castella i Lleó (11%) i l’Aragó (9,7%).

L’impacte de la pandèmia a Espanya seria desigual, segons l’informe, i podria fer caure en la pobresa 700.000 ciutadans, fet que implicaria un total de 10,8 milions d’espanyols pobres. L’ONG conclou que “el previsible augment de la desigualtat suposaria esborrar de cop la reducció d’aquesta dels últims quatre anys” i  que “les persones amb menors ingressos perdrien, proporcionalment, vuit vegades més de renda que les més riques. (…) En contrast, els 23.000 milionaris espanyols han vist augmentar el valor de la seva riquesa en 19.200 milions d’euros en els 79 dies que van del 18 de març al 4 de juny”, denuncia.

Més dificultats per pagar l’habitatge
Una de cada quatre llars ateses per Càritas Diocesana de Barcelona  no té cap mena d’ingrés, i gairebé la meitat de les famílies que han acudit a aquesta entitat humanitària no poden pagar les despeses de l’habitatge. Un 17,3% d’aquestes famílies s’han vist obligades o es plantegen mudar-se a un habitatge més assequible. Un 14,1% dels usuaris d’aquestes llars han rebut amenaces d’expulsió del domicili perquè no poden fer front al pagament del lloguer. Aquesta realitat és la que recull l’informe “(Primer) impacte de la crisi de la covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona”. 

L’informe s’ha realitzat a partir d’entrevistes portades a terme entre els dies 8 i 25 de maig a persones que viuen en 475 llars que reben l’ajuda de Càritas.  L’impacte d’aquesta crisi “ha estat molt intens, amb una elevada destrucció d’ocupació i un augment de la taxa d’atur de 26 punts percentuals, cosa que ha provocat, al seu torn, una davallada dels ingressos del 36%. Així, els ingressos provinents de l’ocupació formal (feines amb contracte) han caigut un 42%, i els provinents de l’ocupació informal (economia submergida) un 73%, fet que posa de manifest la vulnerabilitat més gran de les persones que fins ara han estat subsistint amb feines precàries”, assenyala l’informe.

Aquesta notable reducció d’ingressos “provoca que una de cada quatre llars ateses per Càritas Barcelona no tingui cap mena d’ingrés, que a un 41% de les famílies els sigui impossible seguir una dieta equilibrada o que un 24% no pugui comprar medicaments.” També es denuncia que en una de cada tres llars ha baixat el rendiment escolar i que en una de cada quatre ha empitjorat la salut dels seus membres.

(Visited 110 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari