Quina clau amaga la data de fundació del nou partit de Carles Puigdemont?

Puigdemont saludant Pujol

L’expresident Carles Puigdemont ha anunciat que el pròxim 25 de juliol naixerà el seu nou partit polític, que encara no té nom, ja que la marca de Junts x Catalunya és propietat del PDECat. Podria esperar a veure què passa en el consell nacional del PDECat convocat per l’endemà, dia 26, i quines decisions adopta, però l’ara eurodiputat ha decidit trencar les negociacions amb el seu partit i tirar pel dret.

La data del 25 de juliol és emblemàtica en la història recent de Catalunya. El 25 de juliol de l’any 2014, Jordi Pujol va fer públic un comunicat on confessava que tenia diners amagats a l’estranger. L’expresident de la Generalitat va pensar que amb aquella explicació sobre la deixa del seu pare Florenci tancaria la polèmica mediàtica, judicial i política sobre la fortuna de la seva família i les maneres poc ortodoxes de fer-la. 

Al contrari. Aquest comunicat va aixecar una enorme onada d’indignació i va provocar que Jordi Pujol, defraudador fiscal confés, caigués en l’ostracisme i el menyspreu públic absolut. A més, aquesta declaració va obrir les portes perquè l’Audiència Nacional ampliés la investigació judicial, que inicialment estava focalitzada en Jordi Pujol Jr., a tota la família de l’expresident.

La confessió d’aquell 25 de juliol va significar la mort política del pujolisme i el principi de la fi de CDC, partit en el qual militava Carles Puigdemont des de l’any 1983. Per això, el fet que la fundació del nou partit puigdemontista sigui, precisament, el 25 de juliol juga amb la ressonància simbòlica d’aquesta data: si el pujolisme va morir el 25 de juliol del 2014, el puigdemontisme, que també s’articula com un moviment al voltant d’un dirigent cabdillista, recull aquesta herència i neix (reneix) el 25 de juliol del 2020, sis anys després, donant a entendre que és la reencarnació del vell fundador de Convergència, avui caigut en desgràcia.

Per cert, Sant Jaume, que és la diada que se celebra el 25 de juliol, és el patró d’Espanya.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides