Lucre

El que va començar amb la bossa o la vida ha anat derivant, naturalment, cap a la bossa, pura i dura. Diàriament, som metrallats amb mil i un missatges d'inquietud sobre què ens espera. A l'hora de fer-ho, s'addueix a l'economia, a l'ocupació… Molt menys, al lucre. Llei de ferro, que tot ho determina.

A mitjan juny, Sanofi, un floró de l'economia francesa, aprofitant l'escletxa d'oportunitat que li oferia la covid-19, va sol·licitar ajudes al Govern francès, fent valer les proclames de sobiranisme econòmic d'Emmanuel Macron. Dos dies més tard, rebia un primer sobre de 200 milions d'euros. I una setmana després, anunciava la supressió de 1.700 llocs de treball a Europa, dels quals un miler a França. Conseqüència de la crisi? De cap manera, afirma Laurent Joffrin, comentarista polític de Libération. Tot es redueix a un pla estratègic orientat a potenciar els medicaments més rendibles, en detriment d'uns altres.

Serveixi aquest exemple per a il·lustrar per on va el fil conductor dels impulsos empresarials, en major o menor grau i amb excepcions, per descomptat, en aquesta fase de la pandèmia. Com el vuitè passatger, Àlien, que va més enllà de les pròpies realitats i les determina, el dominant, el sistema i amb ell els agents que el conformen, diguem, s'adapta, metamorfosa, reinventa…, amb una finalitat senzilla i perfectament comprensible: aconseguir el màxim benefici. L'altra, l'ocupació, per exemple, està supeditada a l'objectiu principal. Ve molt bé, per descomptat, per a legitimar els guanys perquè, ja se sap, com el ying i el yang, no hi ha ocupació sense riquesa. És a dir, en els diaris parlem de treball, i en la taula del consell de beneficis.

Tot això amb la vista posada sobretot en la Borsa i en els interessos immediats dels seus accionistes, que exigeixen dividends elevats en qualsevol circumstància. Per a Sanofi resulta secundària l'ocupació. I així successivament. No cabria, per exemple, preguntar-se per què les empreses no decideixen una cosa tan fàcil com augmentar les seves plantilles, encara que fos de manera simbòlica, i contribuir així a generar ocupació, no pel que diu el mercat, sinó per voluntat pròpia? Seria, sens dubte, un èxit de RSC.

Per a més informació, no us perdeu La ruta dels diners, una sèrie de televisió danesa, dirigida per Jeppe Gjervig. Impecable narració del perquè la mundialització, les multinacionals i la lògica estrictament financera que domina el capitalisme planetari són tan impopulars. Només fa falta posar-li els noms dels CEO Paul Hudson (Sanofi), Alexander Södergreen (Energreen), la major companyia eòlica del país en la sèrie danesa o, en fi, de qualsevol dels seus col·legues d'aquí i allà.

Sonarà segurament a xinès, heretgia o simple ximpleria demanar a les empreses que en aquesta conjuntura contractin més gent. Que aproximin el treball i els treballadors a les seves prioritats. Una cosa impossible quan el lucre mana, almenys des que el purità Smith, va dir, enfront de Giordano Bruno, que “amb freqüència, i sota molts aspectes, és més ximple i ignorant dir les coses segons la veritat que segons l'ocasió i l'oportunitat”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.