Vaga a Iberpotash per reclamar més seguretat

En tres setmanes han mort dos treballadors per despreniments de pedres ocorreguts a la mina de potassa a Vilafruns
Exterior de la mina d'Iberpotash a Balsareny
Exterior de la mina d'Iberpotash a Balsareny

Els treballadors de les mines de potassa que l’empresa Iberpotash té a Sallent i a Vilafruns (Balsareny) estan en vaga aquest dimarts 30 de juny, per reclamar més seguretat laboral després que en tres setmanes dos companys seus hagin mort en accidents que han tingut lloc a la segona d’aquestes instal·lacions. El 4 de juny, el miner Pau Camps, de 45 anys, va morir en caure-li una roca que es va desprendre del sostre.

Els sindicats van convocar una vaga per avui arran d’aquest sinistre però l’empresa es va comprometre a millores en la seguretat i també econòmiques i laborals i els representants dels treballadors van deixar la vaga en suspens a l’espera del resultat de les negociacions. La mort d’Ángel Mielgo a la mateixa mina de Vilafruns, també per un despreniment de pedres, ha decidit a CCOO i a la Intersindical-CSC a convocar novament la vaga amb el lema “Per la seguretat a la mina”.

CCOO insta la direcció d'Iberpotash a començar de seguida la negociació per implementar les mesures de seguretat i prevenció de la mina que evitin nous accidents i garanteixin la seguretat de les persones que hi treballen, i assegura, en el comunicat en què convoca a la vaga, que estarà atenta “a la investigació de l'accident per depurar possibles responsabilitats".

La vaga afecta a 800 persones que treballen de forma directa o indirecta a les mines. La Intersindical-CSC estudia que la vaga sigui indefinida sinó la satisfan les explicacions i propostes d’Iberpotash i l’empresa auxiliar a la qual ha subcontractat part dels treballs a les mines, Montajes Rus.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, considera “inexplicable” el tràgic accident de dijous passat perquè, segons ella, “justament ha tingut lloc en una de les zones de més seguretat de la mina”. El dijous va explicar, al Parlament, que la mina s’ha tancat de manera indefinida mentre s’investiguen les causes del sinistre, investigació que s’ha encarregat a auditors internacionals. “No és normal que hi hagi dos accidents en tant poc temps”, va dir Chacón.

ICL Iberia, el nom que ha adoptat Iberpotash des del 2014, afirma en la seva web que “la prevenció de riscos laborals és un pilar estratègic” de l’empresa i que “fa anys que reforça i millora el sistema de gestió de la seguretat i la salut”. L’estat d’alarma contra la pandèmia de la Covid-19 va portar l’empresa i els treballadors a pactar un expedient de regulació d’ocupació que es va presentar el 25 de març. A partir del 14 d’abril es va reprendre un 50% de l’activitat i ara havia recuperat el ritme de treball previ a l’estat d’alarma.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides