Site icon El Triangle

La central nuclear Vandellós II funcionarà 10 anys més

Central nuclear de Vandellòs II

Central nuclear de Vandellòs II

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha renovat l’autorització d’explotació de la central Vandellós II durant 10 anys més. El ministeri per la Transició Ecològica haurà de ratificar ara aquesta decisió que el CSN ha basat en “la comprovació del funcionament correcte de la central i del manteniment adequat de la seguretat per continuar la seva operació”. El CSN també valora positivament la capacitat de Vandellós II d’adequar-se a les exigències majors de seguretat que ha de complir ara en relació a les que s'exigien quan es va posar en marxa.

Aquesta central va obtenir ja una primera pròrroga el 2010 per continuar funcionant. Les centrals nuclears d’Ascó I i Ascó II tenen concedides pròrrogues per mantenir la seva activitat fins el setembre de l’any que ve.

L’empresa Copisa va iniciar les obres de construcció de la central de Vandellós II l’any 1981 i va començar a funcionar set anys després. Hi treballen unes 300 persones i compta amb més de 200 contractistes auxiliars. Des de la seva posada en marxa ha sofert diverses incidències que han obligat a aturar-la i a desconnectar-la de la xarxa elèctrica. L’agost de 2004 s’hi van detectar problemes de corrosió que li van comportar una sanció de 1,6 milions d’euros. Quatre anys després s’hi va produir un incendi que va durar un parell d’hores a l’edifici de turbines que va obligar a activar el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA).

El març de 2018 es va tornar a aturar per localitzar l’origen d’un degoteig d’aigua al sistema de refrigeració del reactor i l’agost passat es va desconnectar per la pèrdua de la línia elèctrica de 400kw a l’exterior a causa de les tempestes que hi va haver a la zona.

Les associacions ecologistes antinuclears han demanat reiteradament que es tanqui Vandellós II tal i com ja es va fer amb Vandellós I, arran d’un incendi que va patir el 1989. El desmantellament definitiu de Vandellós I, però, no arribarà fins el 2028. Vandellós II és actualment propietat d’Endesa (72%) i Iberdrola (28%).

Exit mobile version