Denuncien batudes policials contra els temporers a Lleida

Sos Racisme i Fruita amb Justícia Social acusen les forces de seguretat d’assetjar persones en situació d’extrema vulnerabilitat i de propiciar l’hostilitat de la població
Identificació policial per perfil racial el passat 11 de juny a Lleid
Identificació policial per perfil racial el passat 11 de juny a Lleida

Les associacions Sos Racisme i Fruita amb Justícia Social acusen les forces de seguretat pública de realitzar "batudes policials" contra els temporers que s’han desplaçat a diverses poblacions de les terres de Lleida per treballar en la recollida de la fruita. Les dues entitats tenen documentades identificacions realitzades els dies 21 i 28 de maig a les places del Mercat i el Toll a Alcarràs, punts de trobada de persones en recerca de feina i temporeres, "majoritàriament racialitzades" en operacions conjuntes dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana.

Les entitats antiracistes denuncien que “la lògica racista i utilitarista envers les persones migrades, que les usa quan convé però les rebutja quan no són necessàries i les intervencions dels cossos policials contra elles són una mostra més d’un racisme d’Estat al servei dels seus propis interessos que atemoreix, castiga i criminalitza els col·lectius més desemparats. El racisme, la deshumanització i la invisibilització de les persones racialitzades -sobretot les negres- en aquest país són històrics i es troben als fonaments del propi sistema”. 

Per elles, la resposta que “diversos alcaldes i alcaldesses del Baix Segre, la Generalitat de Catalunya i la Subdelegació del Govern a Lleida han donat davant la situació de desemparament que pateixen les persones que vénen a treballar a la campanya de la fruita, tot incrementant els controls policials, és ineficaç i amb biaix racista”.

En el comunicat que han difós les dues entitats, El racisme institucional castiga i criminalitza els temporers de Lleida amb controls policials, s’afirma que “els temporers són treballadors indispensables, però no gaudeixen de drets laborals ni socials per poder arrelar-se a la terra que ells mateixos treballen. Tot i les restriccions de mobilitat durant la pandèmia, no podem ignorar la desesperada situació en què es troben certs col·lectius, que arrisquen la seva pròpia salut per sobreviure i per fer arribar la fruita a les nostres taules”.

També recorden que el 12 de maig els alcaldes i alcaldesses d’Alcarràs, Aitona, Torres de Segre, Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Soses i Serós, es van reunir amb el subdelegat del govern central, José Crespín, i li van demanar que incrementés els controls d’estrangeria “per evitar que sensepapers es desplacin o es quedin al seu municipi per l'efecte crida per treballar a la campanya de la fruita en detectar un augment d'ocupació il·legal de cases”, segons van recollir els mitjans de comunicació locals.

Arran de les queixes, els Mossos d'Esquadra van incrementar la vigilància i els controls policials en aquells llocs on els treballadors acostumen a refugiar-se o reunir-se. Les entitats antiracistes exigeixen que “cessin les constants i racistes batudes policials perquè les persones que venen a treballar a la campanya de la fruita a Ponent siguin tractades amb la dignitat a la qual tenen dret”.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari