‘El cas Rosell’ torna al Parlament

L'oposició insisteix a demanar explicacions per la censura al documental sobre l’expresident del Barça coincidint amb la dimissió del director d’Esports de la CCMA
Sandro Rosell, en la presentació del seu llibre 'Una forta abraçada'
Sandro Rosell, en la presentació del seu llibre 'Una forta abraçada'

La censura del documental 'El cas Rosell' tornarà a debatre’s al Parlament, aquest divendres 19 de juny, arran de les preguntes que formularan els portaveus dels grups del PSC-Units per Avançar i Catalunya en Comú Podem. El passat 25 de maig, tots els grups parlamentaris van presentar a la Mesa de la Comissió una sol·licitud perquè hi comparegui el director d’Esports de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Christian García, a qui el director de TV3, Vicent Sanchis, va responsabilitzar de l’eliminació de dos fragments del documental sobre els més de 600 dies que va estar en presó preventiva l'expresident del Barça, Sandro Rosell. Va ser el propi Sanchis qui va suggerir que es demanés la compareixença de García però la sol·licitud encara espera resposta per part del president de la Comissió, el diputat de Ciutadans, David Mejía.

Si Christian García acaba compareixent al Parlament ho farà quan ja no sigui el màxim responsable d’Esports de TV3 i Catalunya Ràdio. El passat dilluns dia 15 va presentar la seva dimissió del càrrec, al·ludint "motius personals" i anunciant que la faria efectiva el proper 1 de juliol, dos dies abans que se celebri la següent sessió de control de la CCMA. La diputada dels comuns, Marta Ribas, ha anunciat que preguntarà a la sessió d’aquest 19 de juny sobre les causes de la dimissió de García. La portaveu d’ERC en aquesta comissió, Raquel Sans, també ha anunciat una pregunta relativa a la remodelació de l’àmbit esportiu de la CCMA. Al seu torn, el portaveu del grup PSC-Units per Avançar, David Pérez, tornarà a preguntar directament sobre la responsabilitat en la censura del documental, censura que va comportar que el periodista de la secció d’esports de TV3 que l’havia dirigit, Víctor Lavagnini, en retirés la seva firma.

Els portaveus de l’oposició posaran en dubte l’argument que Sanchis va utilitzar per justificar la seva oposició a emetre 'El cas Rosell', tot i que finalment es va passar per TV3 el 17 de maig. Sanchis va dir que segons el llibre d’estil de la CCMA no s’han d’emetre informacions que no estiguin contrastades amb totes les parts implicades i, segons ell, a 'El cas Rosell' hi faltava la versió d’un portaveu de la productora audiovisual Mediapro, que hi era citada com a implicada en un procediment judicial. La part on s’al·ludia a Mediapro al documental va ser censurada. A més, Jaume Roures, propietari de Mediapro, va ser convidat al programa de FAQS de TV3 sis dies després de l’emissió del documental per donar la seva versió sobre aquest procés judicial.

A la sessió d’aquest divendres també es demanarà explicacions del tractament informatiu que van donar TV3 i els altres canals de la CCMA al norantè aniversari de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que va tenir lloc el dia 9 de juny. Els grups socialista i de Ciutadans s’han queixat que TV3 donés una imatge amable sobre l’expresident que va anunciar el 2014 que havia amagat una fortuna a l’estranger mentre va dirigir la Generalitat. La directora del programa matinal de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, va desplaçar-se al domicili de l’expresident Artur Mas per preguntar-li sobre el seu predecessor. Vicent Sanchis va deixar caure en l’última sessió de control que TV3 estava preparant un documental sobre la confessió de Pujol del seu delicte d’evasió fiscal, tot i que no en va donar cap detall.

Entre les qüestions que també es tractaran a la comissió de control de la CCMA hi ha el passi del documental El virus de la corona, sobre les acusacions de corrupció fetes al Rei emèrit Juan Carlos, emès per ETB el 7 de juny i pel programa 30 minuts de TV3 el passat diumenge. TV3 no va doblar ni subtitular al català El virus de la corona, fet del que hi ha pocs precedents a TVC. També és previst que s’hi debati el comportament de Toni Cruanyes, presentador del TN Vespre, que continua defensant la independència de Catalunya en les entrevistes que va concedint als mitjans de comunicació per promocionar el seu llibre Un dels nostres, i de Xavier Graset, que en les primeres emissions del programa Més324 després d’estar suspès per l’estat d’alarma ha accentuat el decantament ideològic pro-independentista dels seus convidats i tertulians. Entre els dies 9 i 16 de juny, Graset ha convidat a l’advocat de Carles Puigdemont i diputat de JxCAT al Congrés, Jaume Alonso-Cuevillas, la diputada d’aquest mateix grup Laura Borràs i Artur Junqueras, pare d’Oriol Junqueras, que va estar prop de mitja hora parlant del nou llibre del seu fill.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari