PSOE, PP i Vox tomben la comissió per investigar el rei emèrit al Congrés

La Mesa rebutja la proposta escudant-se en l'informe dels lletrats, que considera que Joan Carles I és inviolable
Joan Carles I
Joan Carles I

El rei emèrit Joan Carles I no serà investigat pel Congrés. Per cinquena vegada, PSOE, PP i Vox han tombat a la Mesa del Congrés la petició entre d'altres d'Unides Podem i de partits independentistes de crear una comissió d'investigació sobre els negocis presumptament corruptes del monarca.

La sol·licitud de la comissió es va tornar a registrar després que la Fiscalia del Tribunal Suprem havia assumit una investigació sobre les denúncies de comissions abonades per l'Aràbia Saudita pel contracte de l'AVE a la Meca, i el seu ingrés en comptes atribuïts a Joan Carles I.

La decisió de la Mesa segueix el criteri dels lletrats de la cambra, que van fer un informe en què sostenien que la inviolabilitat del rei emèrit té efectes jurídics permanents, més enllà de la seva abdicació. Aquesta és la posició que ha argumentat el PSOE per votar en contra de la comissió.

En canvi, Unides Podem ha defensat la investigació del rei emèrit perquè considera que es tracta de fets presumptament posteriors a l'abdicació. El mateix es pensa des d'Esquerra Republicana. Gabriel Rufián ha dit que és una "vergonya" que el PSOE impedeixi que el Congrés investigui els negocis del monarca, però ha remarcat que continuaran insistint, presentant noves iniciatives. Rufián ha denunciat que s'estan "legitimant" actuacions "poc decoroses" d'una persona "pel seu cognom": "És una anomalia democràtica que en aquest país hi hagi gent que té dret a robar o defraudar".

D'altra banda, Bildu, que ha titllat la negativa dels lletrats a investigar-lo d'"aberració jurídica", demanarà a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que es retirin de les dependències de la cambra tots els retrats de Joan Carles I, un gest que els socialistes han acceptat al Parlament foral de Navarra.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari