Les llistes d’espera de la sanitat pública s’eternitzaran fins al 2022

Sindicats i els col·legis professionals sanitaris alerten que l'infrafinançament de la Generalitat posa contra les cordes la sanitat catalana
Operació quirúrgica

El sindicat Comissions Obreres denuncia que les llistes d'espera per operacions a Catalunya s'allargaran fins al 2022 per una mala planificació de la sanitat catalana. "Les llistes d'espera han augmentat per l'ajornament de més de 70.000 intervencions i no es racionalitzarà fins al 2021 – 2022, perquè hi ha hagut un ajornament de moltes operacions", critica Toni Mora, secretari de Política Territorial i Acció Social del Barcelonès de CCOO.

Unes crítiques compartides pel sector sanitari, que a més, ha demanat una inversió de més de 5.000 milions d'euros en tres anys per poder pal·liar el dèficit estructural que arrossega la sanitat catalana. Toni Mora afirma que "s'està donant per acabada aquesta primera onada de pandèmia però és un error acomiadar al personal sanitari perquè arran de la Covid-19 s'ha vist que estem infradotats en la sanitat publica. No hem recuperat el número de personal que teníem abans de les retallades de l'exconseller Boi Ruiz".

La mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, va reconèixer al Parlament que s'han sumat més operacions a les què estaven pendents, i que això farà augmentar, encara més, el temps d'espera a les llistes. Vergés va aventurar que potser el 2022 s'hauria recuperat la normalitat a les llistes sanitàries.

Actualment hi ha 182.143 pacients en llistes d'espera, segons l'Institut Nacional de Salut (INSALUD). La Generalitat afirma que hi ha una demora per operacions lleus de 365 dies i per operacions més greus de 90 dies, segons s'especifica a la web del Servei Català de la Salut.
A dades del mes de maig del 2020, per exemple a oncologia hi ha 1.560 pacients a l'espera d'una intervenció, 279 per cirurgia toràcica, 32.515 esperen per ser operats de cataractes, maluc i genoll, i 147.789 en l'apartat d'altres operacions, que inclouen per exemple operacions de fetge, de mama o cirurgia maxil·lofacial.

Durant els mesos de la pandèmia del coronavirus la prioritat han estat els malalts de la Covid-19. Des de CCOO es critica la postura de l'executiu de Quim Torra, que està acomiadant i acabant els contractes que es van haver de fer als sanitaris per fer front a la pandèmia, quan es podrien mantenir per donar sortida a les llistes d'espera. Mora afirma que "no s'adonen que conviurem amb tres emergències, la sanitària que esperem que sigui cada vegada més lleu i l'emergència social i econòmica, que portarà més gent a la sanitat pública i no podrem fer-hi front".

El sistema de salut representa el 27% del pressupost de la Generalitat, uns 9740 milions d'euros, però tot i les quantitats és de totes maneres insuficient per insuflar una mica de vida a la sanitat pública, que roman a l'UCI, ja que arrossega un dèficit crònic des del 2010, any en què van començar les retallades, "els pressupostos són massa justos", explica Mora i afegeix que "s'han de readaptar les partides pel 2021 i tenir-ne uns pressupostos expansius pel 2022, si no, no podrem fer front ni a llistes d'espera ni a les pandèmies que ja s'estan preveient".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides