El TC debat la constitucionalitat de les fórmules d’acatament alternatives dels diputats

La resolució sobre els recursos de PP i Cs, que depèn del ple de majoria conservadora, pot obligar a repetir el jurament o promesa
Míriam Nogueras
Míriam Nogueras

La validesa de les fórmules d'acatament de la Constitució alternatives, emprades per 29 diputats d'ERC, Bildu, JxCat i Unidas Podemos al Congrés, es discuteix al Tribunal Constitucional aquest dilluns. L'ordre de l'òrgan jurisdiccional preveu ocupar-se dels tres recursos presentats pel PP i Cs contra l'acord amb què la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, les va acceptar.

En concret, els recursos es refereixen a les fórmules emprades en l'inici de l'anterior legislatura -caracteritzades per afegitons al jurament o promesa sobre "la llibertat", "els presos i exiliats" i "per imperatiu legal"-, que també s'han tornat a fer servir en la sessió constitutiva de la nova, el passat mes de desembre del 2019. En un primer moment, els recursos no van ser resolts pel TC abans que els diputats fossin elegits. A més dels recursos de PP i Cs, Vox va recórrer contra l'ús d'aquestes fórmules alternatives en l'inici de la present legislatura.

El rebuig d'aquestes fórmules pot afectar la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que si es consideren inconstitucionals, els representants haurien de repetir el jurament o promesa per mantenir l'escó. La qüestió s'estudiarà al ple del TC per part dels 12 integrants, la majoria dels quals són conservadors.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides