Vianants i bicicletes prenen els carrers contra la tornada de la contaminació

Barcelona recupera nivells similars als d'abans de la crisi sociosanitària després de la baixada pel confinament
Contaminació a Barcelona

Poc ha durat l'aire net a Barcelona. La desescalada que ha portat de nou els cotxes als carrers ha fet que els índexs de contaminació estiguin a punt de ser tan alts com els d'abans del confinament. Una pujada de contaminació que podria arribar a valors molt més alts, si els ciutadans opten pel vehicle privat en detriment del transport públic per evitar possibles contagis, segons alerten des del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Per aquesta raó bicicletes i vianants estan convocats, aquest dijous 11 de juny, a una gran mobilització per ocupar amb una marxa lenta els principals carrers de Barcelona, Lleida, Girona, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet o Sant Cugat sota el lema de “Recuperem la Ciutat, confinem els cotxes”. A Barcelona la marxa anirà pels carrers Aragó, Balmes, Gran Via i Passeig de Gràcia, amb l'objectiu que els ciutadans prenguin consciència del que significa la contaminació dels cotxes a la ciutat i esperen que la nova normalitat porti una ciutat lliure de fums.

La mobilització està composta per més de 600 entitats ecologistes, associacions de veïns i defensors de la mobilitat sostenible, i demanen a l'Ajuntament de Barcelona, i per extensió a l'Àrea Metropolitana, "mesures valentes i contundents" per restringir el trànsit a les àrees més contaminades, prioritzant la mobilitat sostenible i els vianants per davant dels automòbils.

Però l'altra cara de la moneda de la mobilitat urbana, la representen transportistes i comerciants. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha acusat recentment l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'acabar amb el tradicional esperit comercial de la ciutat per "les polítiques de restricció de mobilitat impulsades durant la crisi sociosanitària del coronavirus". Sánchez Llibre proposa combinar un model de transport públic i privat, ja que, segons assegura, "el 57% del sector del comerç de Barcelona prové de no residents a la ciutat i el model de mobilitat plantejat des de l'Ajuntament posa en perill més de 100.000 llocs de treball d'aquest sector".

En qualsevol cas, la realitat és que el passat 10 de maig, en ple confinament amb la majoria de gent teletreballant i els col·legis i grans comerços tancats, va ser el dia que menys contaminació es va registrar a Barcelona en tot l'any, amb un índex de diòxid de nitrogen que feia dècades que no s'assolia, menys de 10 μg/m³, però deu dies més tard aquests valors tornaven a estar per sobre dels 30 μg/m³, quan el màxim recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és de 38 μg/m³.

A la Xina els nivells de contaminació de l'aire han tornat als elevats valors previs a la crisi sanitària i s'espera que a Europa es produeixi un cas similar. Amb mobilitzacions com les d'avui, els grups ecologistes volen posar l'accent en un nou concepte de mobilitat més sostenible i alertar dels perills d'una ciudad contaminada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides