La pandèmia aboca a la misèria a professionals del cinema i el teatre

El Teatre Nacional de Catalunya, l’Acadèmia del Cinema Català, AISGE, el Teatre Lliure, el Banc dels Aliments i altres entitats sumen esforços per ajudar els treballadors del món de l’espectacle afectats per la crisi
Encapçalament del Manifest #ActúaAyudaAlimenta
Encapçalament del Manifest #ActúaAyudaAlimenta

El Teatre Nacional de Catalunya, l’Acadèmia del Cinema Català, AISGE (Artistas Intérpretes, Entidad de Gestión de Derechos de Propiedad Intelectual) i l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas s’han sumat al Manifest en suport a les treballadores i treballadors del cinema i el teatre que estan patint les conseqüències de la crisi d’aquests sectors culturals arran de la pandèmia de la Covid-19. En aquesta campanya, que fa servir el lema #AAA (ActúaAyudaAlimenta), també hi col·laboren el Banc dels Aliments i la Fundació Teatre Lliure.

ActúaAyudaAlimenta recupera el nom d’una iniciativa que va posar en marxa anys enrere DJ’s contra la Fam per donar suport als menjadors socials del barri del Raval, a Barcelona. Ara, el guitarrista Sergi Cochs i l’actriu Nora Navas, entre d’altres persones vinculades al món de l’espectacle, han reconvertit aquella campanya en una de nova que vol ajudar els treballadors dels sectors del cinema, el teatre o la música que s’han quedat sense cap mena d’ingressos en suspendre’s totes les actuacions, espectacles, rodatges o concerts.

El manifest comença dient que “la cultura està sent un pilar bàsic en la vida confinada dels ciutadans i ciutadanes, però ens oblidem fàcilment de que moltes persones que treballen per i en ella estan immerses, com totes, en aquesta crisi sanitària i econòmica, i que moltes, en aquests moments, estan en una situació crítica, amb zero ingressos i famílies a les que mantenir” i lamenta que el món de l’espectacle sigui “el vagó de cua de l’entrada en l’activitat post-Covid”. Assenyala que “moltes i molts treballadors de la Cultura han patit expedients de regulació temporal d’ocupació que encara no han cobrat, no tenen ajudes o han finalitzat la seva prestació i ja no compten amb cap entrada econòmica i no saben quan reprendran la seva activitat i, per tant, tornaran els seus ingressos”.

La situació d’aquests treballadors és, segons els promotors d’#AAA, “crítica” i “comença a escassejar el menjar i la forma de pagar lloguers i serveis bàsics”. Les entitats que s’han implicat en aquesta campanya han enviat comunicacions als seus socis per calibrar l’abast del problema i organitzar l’ajuda. L’assistència que cobrirà #AAA serà principalment alimentària, “amb la intenció de continuar atenent i fer front, si és necessari, al pagament de serveis bàsics”.

Els governs espanyol i català i ajuntaments com el de Barcelona han dedicat partides econòmiques al sector de la Cultura per reduir l’impacte de la crisi de la Covid-19 en els professionals que hi treballen. Aquestes ajudes, però, no arribaran a tothom i, segons ha explicat Sergi Cochs a EL TRIANGLE, els col·lectius que pateixen les situacions més angoixants són els dels tècnics de so, els càmeres, els maquilladors o els encarregats dels focus, la promoció o els catterings. Preveu que d’aquí a una setmana sabran quantes persones necessiten l’ajut d’aquesta campanya. “Parles amb la gent i et diuen que estan fotuts. I en són molts", afirma.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides