Un exempleat de l’ANC denuncia abusos laborals i nepotisme

El politòleg belga Christophe Bostyn considera "un desastre" l'organització de l'entitat i assenyala Elisenda Paluzie, Joan Canadell i Betona Comín
Elisenda Paluzie i Joan Canadell
Elisenda Paluzie i Joan Canadell

Christophe Bostyn, un politòleg belga i exempleat de l'ANC, ha denunciat a Twitter que l'entitat independentista que presideix Elisenda Paluzie comet abusos laborals, manté en la precarietat els seus treballadors, practica el nepotisme i polititza la plantilla. Bostyn, que va exercir de tècnic de suport a la Comissió d'Incidència Internacional de l'entitat, ho ha reflectit en tres fils de la coneguda xarxa social.

En el primer, comença explicant que els treballadors de l'ANC han mirat de millorar la situació laboral durant dos anys, però que no ho han aconseguit. Seguidament, associa l'eventualitat en la contractació de l'entitat amb l'obediència: "El motiu és evidentment el de sempre i d'arreu on es cultiva la subordinació i la dominació del treballador: Comporta't i fes el que et diguem o et fotem fora quan ens dóna la gana". "De fet, és el que ens va dir Joan Canadell", afegeix sobre l'actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona. "El disseny de l'Assemblea és això: bones intencions, però un desastre en la pràctica. Així hi ha contínuament secretaris que s'interposen en la feina dels treballadors professionals, imposant les seves idees i ordres, sense tenir ni la mínima idea del que fan", es queixa.

Bostyn assegura que la secretària nacional de l'anterior etapa va ser imposada per "motius polítics" i que l'any 2018 va presentar un escrit al coordinador de la seva comissió per millorar l'organització laboral, del qual Paluzie estava al cas, però que res va canviar. Així mateix, lamenta que la presència de la gerent de l'ANC impedia als treballadors l'organització d'assemblees al seu lloc de treball, i que quan "vam organitzar eleccions de representació dels treballadors", "sona l'alarma a l'ala més dretana de l'ANC, amb el Canadell com a cara visible a la Comissió de Gerència Administrativa". Aquesta comissió els va fer una oferta "tan infumable que ni el Comitè Permanent la va considerar", resumeix.

En la segona part de la seva tirallonga de tuits, Bostyn assenyala que els recepcionistes de les oficines de l'ANC, subcontractats, "cobraven 380 euros nets de la seva empresa" i "la resta en extres i negre", i que la direcció de l'ANC no hi va intervenir, tampoc quan l'empresa va fer fallida, segons el seu relat. També manifesta que una companya en situació laboral precària va guanyar les eleccions organitzades pels treballadors i que "la gerent de llavors la va increpar i escridassar al passadís", i que per la seva nova posició de representant dels treballadors li van denegar un ascens a cap de departament que li havien promès. Bostyn, que assegura que l'actual cap de comunicació va ser triada a dit i no és apta per exercir el càrrec, afegeix que aquesta responsble pertanyia al "bàndol que vol mantenir de totes totes el control sobre l'Assemblea". "Soldat lleial i talp entre els treballadors", especifica.

El politòleg descriu un entorn laboral caracteritzat per "acomiadaments cada dos per tres (hi ha una rotació de personal increïble a l'ANC), gent que marxava desgastada" i "fàstic amb la situació laboral de l'Assemblea". "No t'atreveixis a demanar un taxi. Pels que teníem sort, hi havia un T-10 que podíem utilitzar. I gràcies. Tots els plusos i drets al conveni (tan pèssim)? Ni un es respecta", afirma. A més, assegura que Canadell considerava que "no era realista respectar el conveni", malgrat que "l'ANC tenia 3 milions en caixa", i que es pagaven plusos "en secret", en funció de si " eren bons nois o noies". "Van, fins i tot, falsificar un contracte laboral d'una becària amb visat d'estudiant i que estava contenta amb qualsevol sou que la donaven", denuncia abans de recordar que "Paluzie i companyia" assistien l'1 de maig a la celebració del Dia del Treballador.

Pel que fa a la seva situació, Bostyn manifesta que Paluzie i Betona Comín -membre del secretariat de l'ANC i germana de l'exconseller Toni Comín- van perjudicar-lo modificant el grup involucrat en el procés de selecció d'un lloc de treball a l'ANC al qual optava. De Betona Comín també destapa que "va rebre crítiques internes pels seus viatges a Brussel·les" pagats per l'ANC "i el seu afany a passar contractes a empresaris amics i introduir-los".

En el tercer i darrer fil amb què denuncia les dinàmiques internes de l'ANC, Christophe Bostyn atribueix a Canadell la idea d'un "plus de productivitat" per als "treballadors que es comporten". "En una entitat on la direcció enverina o dificulta el funcionament de l'oficina, els treballadors ara depenen d'un bonus aleatori. I d'això es tracta. De mantenir quiet tothom. Ara hi regna la por i la desil·lusió. El nou gerent ha comprat, amb un petit plus, la representant dels treballadors. El bonus, l'utilitza com a pastanaga", afirma.

Per últim, explica que ha publicat aquesta sèrie de tuits perquè tot i que va denunciar la situació al sindicat independentista Intersindical-CSC, "no sento gaire cosa del meu cas legal des de fa temps". "La situació a l'Assemblea? Un desastre. L'entitat està desgastada i afeblida per la pèssima gestió dels últims dos anys", conclou.

(Visited 173 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari