Es disparen les denúncies per les morts a les residències per la Covid-19

La Coordinadora de Residències 5 + 1 ja n'ha sumat 30 i se'n presenten moltes més per separat i a les diferents fiscalies de Catalunya
Bombers desinfecten una habitació d'una residència de gent gran
Bombers desinfecten una habitació d'una residència de gent gran

Les denúncies per les morts de gent gran a les residències catalanes per coronavirus creixen un dia rere l’altre. La Coordinadora de Residències 5+1 n'ha sumat ja trenta i se n'han presentat moltes més per separat i a les diferents fiscalies de Catalunya. Aquesta coordinadora va presentar, a primers de maig, una denúncia que afectava onze residències de la província de Barcelona, aviat se n’hi van afegir més i en pocs dies ja afectava a trenta centres geriàtrics.

La portaveu de la Coordinadora de Residències 5+1, ​María José Carcelén, ha declarat a EL TRIANGLE que els delictes que creu que s’han comès són els d'homicidi imprudent, omissió del deure de socors i el de denegació d’auxili. Carcelén explica que “han causat molt patiment. Els familiars no ens els tornaran. No volem diners, volem justícia”. Diu també que el recurs a l’acció judicial és imprescindible per aclarir perquè moltes persones no van ser traslladades als hospitals o que, quan se’ls hi va portar, van arribar “desnodrides, llagades, mal ateses”. “Als familiars no ens van explicar res. Tampoc no ens diran res de les qüestions que hem plantejat a la Fiscalia, Hi ha persones que es van assabentar de la mort dels seus pares perquè els van trucar des de la funerària”, afegeix.

La situació de les residències en l’etapa que s’ha obert amb la desescalada preocupa també a la Coordinadora de Residències, que reclama que no tanquin en habitacions els usuaris que hi retornin ara. “No poden tenir tancades les persones a la seva habitació, sense moure’s, sense relacionar-se amb els altres residents i els seus familiars. Els acabaran de matar de pena”, denuncia María José Carcelén, que informa que han demanat explicacions al president de la Generalitat i els consellers de Salut i Treball, però que no han rebut cap resposta. “S’estan carregant els avis. Són uns inútils. Si no són capaços, que pleguin”, es queixa.

Una altra preocupació que exposa és que ingressin a les residències persones que ocupin les places que han quedat lliures per les nombroses morts que ha causat la Covid-19. Carcelén ho considera un despropòsit perquè hi ha el risc que un nou rebrot torni a agafar les residències en les mateixes condicions en què estaven quan es va declarar la pandèmia; és a dir, amb habitacions dobles, que no respecten la dignitat dels usuaris i on és impossible respectar les distàncies de seguretat per evitar contagis. “Estem disposades a lligar-nos a les portes de les residències perquè no hi entri ningú que no hi visqués abans de la crisi”, anuncia.

A Catalunya hi ha unes 64.000 interns en residències geriàtriques. Durant els mesos de la pandèmia, d’aquestes persones n’han mort unes 1.650 que havien donat positiu en controls de la Covid-19 i 2.300 que eren sospitoses d’estar contagiades. En total, prop de 4.000. Els familiars de moltes d’elles demanen justícia i explicacions del que ha passat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides