L’independentisme perd pes al CAC però manté el control de l’ens

Salvador Alsius, proposat per ERC i Iniciativa, es jubila i deixa un CAC en mans del vot de qualitat del president
Salvador Alsius

El periodista Salvador Alsius ha renunciat al càrrec de conseller del Consell l'Audiovisual de Catalunya (CAC), segons es pot llegir aquest dimarts en el Butlletí Oficial del Parlament i al Diari Oficial de la Generalitat en una resolució de l'11 de maig.

Amb la dimissió d'Alsius, que ha argumentat raons estrictament personals, dels quatre integrants que queden al CAC, comptant el president de l'ens, dos van ser posats per l'antiga CiU, el president Roger Loppacher i la consellera Yvonne Griley; un altre pel PSC, la consellera Carme Figueres; i un pel PP, el conseller Daniel Sirera.

Es dona la circumstància que amb la jubilació d'Alsius, que va ser proposat el 2014 per ERC amb suport d'Iniciativa, els independentistes perden presència en el CAC però el seguiran governant, ja que el president de l'organisme exerceix el seu dret de qualitat en qualsevol votació i acabarà decidint el sentit de les decisions que prengui l'ens.

També es dona la circumstància que dels membres que estan avui en actiu al CAC, tres ocupen el càrrec en funcions doncs han esgotat el seu mandat a l'ens; aquests tres són el president Loppacher i els consellers Figueres i Sirera, i la quarta consellera en actiu, Yvonne Griley, se li acaba el mandat el pròxim mes de juliol.

Segons diu la legislació que regula el CAC, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya està integrat per sis membres: cinc consellers i un president o presidenta, que són elegits pel Parlament, a proposta, com a mínim, de dos grups parlamentaris, per una majoria de dos terços. El president o presidenta del Consell és escollit pel Parlament, per una majoria de dos terços, d'entre els sis membres que integren el Consell.

La durada del mandat dels membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, inclòs el president o presidenta, és de sis anys, i en cap cas no és renovable. El tercer any s'ha de fer la renovació parcial de la meitat dels consellers.

Però aquesta fórmula de l'elecció dels consellers i president del CAC ha generat que, donada l'aritmètica parlamentària actual a Catalunya, faci que aquest organisme tingui la seva pràctica totalitat de membres amb el mandat esgotat i no sembla que aquesta qüestió es pugui resoldre ni a curt o mitjà termini donada la manca de suports que es podrien trobar els nous candidats amb l'actual distribució de forces al Parlament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides