Vergés: “Tenim més morts informades per la voluntat de transparència”

La consellera de Salut afirma que estudien els riscos d'unificar la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona
Alba Vergés

Les dades catalanes de casos positius de Covid-19 i de morts per aquesta malaltia publicades pel Ministeri de Sanitat i la Generalitat de Catalunya no quadren "perquè els registres d'on s'agafen són diferents", ha reiterat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista concedida aquest dilluns a Catalunya Ràdio.

Vergés, que ha afegit que "les dues dades són ben certes" però tenen "un tempo diferent", ha explicat que aquelles que Salut remet al Ministeri són les que s'obtenen de les fitxes epidemiològiques, supeditades a confirmacions dels sistemes de vigilància epidemiològica abans de rebre el vistiplau.

Seguidament, ha manifestat que el seu departament s'ha dotat d'un sistema per obtenir dades "en temps real", que es nodreix no només de dades del sistema de salut, sinó també de les funeràries "per poder-ho tenir al dia". "Per això ens surten a nosaltres més defuncions" que les que publica el Ministeri, ha manifestat la consellera.

Vergés, sobre la publicació de dades per part de Salut, ha manifestat que "ho estem fent molt bé en aquest sentit, malgrat que algú put dir «mira teniu més defuncions que altres»". "Potser és que les informem més", ha considerat.

"Nosaltres tenim més morts informades precisament per aquesta voluntat de transparència", ha sintetitzat abans d'assenyalar que increments com els de les 635 defuncions notificades en un dels darrers informes de Sanitat "surten de cop en les dades del ministeri, no en les nostres", ja que "nosaltres ja ho hem anat dient al dia", mentre que Sanitat rep moltes "validacions de cop" quan "s'actualitzen moltes defuncions" en les fitxes epidemiològiques per part del departament de Salut de la Generalitat.

Vergés, això sí, ha evitat respondre directament sobre la preocupació expressada per Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, el qual també va expressar que si no se solucionava el "problema" sobre les dades catalanes caldria discutir-ne "a un nivell més alt". Aquest cap de setmana, Vergés havia dit que "amb tot el respecte" per a Simón, "qui sap el que passa a Catalunya som nosaltres".

Vergés també ha manifestat que fa dies que parlen amb Sanitat per establir un sistema de comunicació de dades de salut pública al ministeri que permeti validacions més àgils.

Pel que fa a la mobilitat de ciutadans entre Barcelona i municipis de l'àrea metropolitana que es troben en una altra àrea sanitària, Vergés ha explicat que estan estudiant si són assumibles els riscos d'unificar-la. Segons la consellera, els indicadors "són bons", la qual cosa "ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides