Torra reclama a Sánchez 9.000 milions en deutes i impagaments

Adverteix que no avalarà cap pròrroga de l'estat d'alarma si la Generalitat no recupera les competències
Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, presenta al govern espanyol 40 mesures per reactivar l'economia catalana. Torra ho va anunciar en una declaració institucional en què va explicar que ara és el moment de "salvar llocs de treball". Entre les mesures, la Generalitat reclama el retorn d'un deute històric de 9.000 milions, als que caldrà sumar-hi 4.000 milions més de despeses per la gestió de la Covid-19.

Torra porta aquestes mesures a la reunió de presidents autonòmics d'aquest diumenge amb el president Pedro Sánchez. Assegura que cal prendre decisions: "No podem perdre ni una hora més". El president de la Generalitat explica que ha demanat aquesta llista de mesures als seus consellers amb l'objectiu de redreçar la situació econòmica que ha deixat el confinament.

Entre les mesures, es recull un deute de 9.000 milions d'euros de l'Estat amb la Generalitat que inclouen la disposició addicional tercera de l'Estatut – que el Constitucional va limitar-, els diners del finançament dels Mossos entre el 2010 i 2017 i el deute de la llei de la dependència. A més, reclama el pagament dels ajuts estatals pels efectes del pas del temporal Gloria. També ha demanat l'alliberament de superàvits i romanents per a ajuntaments o l'augment del topall de dèficit, que ara mateix està en el 0,2%.

D'altra banda, el president de la Generalitat ha avançat a l'executiu espanyol que s'oposarà a l'estat d'alarma i a totes les pròrrogues que es proposin fins que Catalunya no pugui "decidir el seu futur" i no es recuperi totes les competències.

Visita a la Conca d'Òdena

Torra ha enviat el condol a tots els catalans que han perdut algú en la pandèmia i ha anunciat que farà la seva primera visita des de l'inici del confinament. Serà a la Conca d'Òdena demà dilluns: "La Conca d'Òdena representa per a tots els catalans el dolor i el coratge; la foscor i la força, i la unió i l'aliança per tirar endavant. Tindran tot el suport del govern de Catalunya".

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides