Quina revolta territorial ha d’afrontar el conseller Damià Calvet?

Damià Calvet

El projecte de llei de creació de l’Agència del Patrimoni Natural  i la Biodiversitat (APNB), que promou el departament de Territori i Sostenibilitat, està provocant molt malestar en el món rural i en sectors econòmics que viuen del medi natural. Aquesta llei, que va començar els tràmits parlamentaris l’any 2017, està prevista que s’aprovi aquest pròxim mes de juny.

Entitats com el consell comarcal del Pallars Sobirà o la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus han manifestat la seva oposició al redactat de la llei de l’APNB, ja que consideren que els alcaldes i els propietaris de finques rústiques han quedat marginats en els debats preparatoris i en els òrgans de govern que preveu la futura Agència. Per contra, els grups ecologistes i mediambientalistes, aplegats en la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), estan clarament a favor d’aquesta llei i reclamen la seva aprovació urgent.

Des del territori, especialment des de l’alta muntanya, es critica que l’APNB s’ha dissenyat en despatxos de Barcelona, molt allunyats de la realitat de les dificultats de la subsistència en els àmbits rurals i titllen la llei que impulsa el conseller Damià Calvet de “colonial”. Per exemple, no s’ha tingut en compte que la major part dels boscos dels Pirineus són de propietat comunal o municipal.  

En el tràmit d’elaboració de la llei, el Parlament va escoltar les aportacions de 32 experts, entre els quals els representants de les dues associacions municipalistes. Però la veritat és que els petits ajuntaments, els més directament afectats per la futura APNB, n’han tingut coneixement dels seus detalls a última hora, quan la llei ja està enllestida, i demanen que s’ajorni la seva aprovació definitiva.

Un dels aspectes més polèmics és el de la gestió dels boscos. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que depèn d’ERC, ha assegurat que continuarà mantenint les seves competències en silvicultura. Precisament, des d’àmbits d’ERC és on han proliferat les veus més critiques amb la futura APNB, si bé el partit manté oficialment el suport a la llei impulsada pel conseller Damià Calvet (Junts x Catalunya). 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides