Moncloa dona el vistiplau a la fase 1 a Lleida, Girona i la Catalunya Central

Barcelona i Madrid seguiran en una fase 0 amb menys restriccions, com demanava la capital catalana
Terrasses obertes en la fase 1 de la desescalada

El ministeri espanyol de Sanitat ha aprovat que Lleida, Girona i la Catalunya Central passin a la fase 1 de desconfinament pel coronavirus. Així, aquest pròxim dilluns s'uniran a Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu, que ja hi havien entrat aquesta setmana. També l'Alt Penedès i el Garraf entren en fase 1, però no el Baix Montseny, a qui se li ha denegat passar a la següent fase, malgrat que també ho havia demanat la Generalitat.

D'altra banda, tal com estava previst Barcelona seguirà en fase 0, però amb menys restriccions. Així, Sanitat ha confirmat la diagnosi de la Generalitat, segons la qual la capital catalana i la seva àrea metropolitana necessita una desescalada més lenta, i que, per tant, no pot entrar encara a la fase 1. Tot i això, sí que s'autoritza algunes flexibilitzacions, com ara l'accés a botigues sense cita prèvia i amb limitació d'aforament.

Moncloa no només ha acceptat la idea de la Generalitat de la fase '0,5', sinó que l'aplica a altres zones de l'Estat, com ara Madrid, que havia sol·licitat passar també a la fase 1; el govern de la comunitat es mostra contrari a la decisió presa pel govern espanyol.

Què es pot fer en la fase 1?

La fase 1 permet trobades fins a 10 persones a casa o a l'espai públic, a 2 metres de distància i a qualsevol hora. També es pot circular lliurement dins la mateixa regió sanitària, però només es recomana fer-ho si és imprescindible. Els comerços i locals de menys de 400 m² poden obrir sense cita prèvia i amb un terç de l'aforament. Les terrasses de bars i restaurants poden obrir amb la meitat de les taules, que han d'estar a un mínim de 2 metres i per a grups de màxim 10 persones. Pel que fa als allotjaments turístics, poden obrir però sense les zones comunes. Les biblioteques, museus, auditoris, teatres i cinemes poden obrir amb aforament limitat i restriccions.

Què es pot fer en la fase '0,5'?

L'anomenada fase '0,5' permet anar a un establiment comercial sense cita prèvia o participar d'activitats de culte (amb un terç de la capacitat de l'aforament). A més, es flexibilitzaran les vetlles per les víctimes de coronavirus. S'hi permetrà que hi assisteixin un màxim de 10 persones. També permet obrir els centres escolars en fase administrativa, els centres d'innovació i les instal·lacions cientificotècniques. Les biblioteques també podran obrir per oferir servei de préstec de llibres. Pel que fa a la cultura també es preveu l'obertura dels museus de la ciutat, amb un terç de l'aforament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides