La pensió dels expresidents de la Generalitat ha pujat un 0,2%

Catalunya Ràdio intenta treure ferro a la decisió adoptada en plena pandèmia pel govern de pujar el sou dels consellers un 0,9% i incrementar les jubilacions dels que el van presidir
Portal del programa 'Catalunya Migdia' de Catalunya Ràdio
Portal del programa 'Catalunya Migdia' de Catalunya Ràdio

El programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio ha titllat de fake la notícia que el govern de la Generalitat va aprovar un decret que suposava l’augment de les pensions dels presidents de la Generalitat en un 0,9%. En l’apartat Fets o Fakes d’aquest programa, presentat per Òscar Fernández i Empar Moliner, es va afirmar aquest dijous 14 de maig que: “No, el govern no ha aprovat apujar les pensions als expresidents en plena pandèmia”. A la web del programa s’hi afegeix un subtítol en el qual es llegeix que “el 9 d’abril es va publicar al DOGC una mesura que ha generat confusió sobre una possible pujada del 0,9% de les pensions dels expresidents que no s’ha donat”.

El decret tractava de "mesures econòmiques, socials i administratives per paliar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19 i altres complementàries". Els augments dels sous dels consellers i les pensions dels expresidents van aparèixer en una disposició addicional, la quarta. En la nota apareguda a la web s’acusa “alguns mitjans com La Razón o El Triangle” i a la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, d’interpretar erròniament la informació del DOGC. Molts altres mitjans van publicar-la.

El titular del Catalunya Migdia a la web és correcte però coix. En el text que firmen els periodistes Carlos Baraibar, Eva Pineda i Pilar García es reconeix que el decret esmentat permet que les pensions dels expresidents s’augmentin no en un 0,9% però si en un 0,2%. El decret va autoritzar l’increment dels sous dels consellers en un 0,9% i pel que fa a les pensions dels expresidents determina que “s’han d’actualitzar d’acord a la seva normativa”.

La seva normativa, basada en les lleis 6/2003 i 11/2015, indica que les pensions dels expresidents estan referenciades al sou del president en actiu. El sou de Quim Torra s’ha incrementat en un 0,2% gràcies als pressupostos aprovats en plena pandèmia. I és aquest 0,2% el que augmentaran les pensions dels expresidents, també la del propi Torra si és inhabilitat els propers dies pel Tribunal Suprem. És a dir, el decret no va aprovar un nou augment de les pensions dels expresidents però sí que va autoritzar que pugessin el que es va acabar aprovant als nous pressupostos de la Generalitat. 

El sou del president de la Generalitat és, a partir de l’aprovació dels nous pressupostos, de 153.235, 50 euros. Els expresidents cobren un 80% del sou presidencial durant la meitat del temps que van exercir el càrrec i a partir dels 65 anys cobren una pensió vitalícia equivalent al 60% d’aquest sou. El president de la Generalitat és el càrrec polític més ben pagat a Espanya. El seu salari dobla el del president del govern espanyol. El govern català no ha escoltat les peticions perquè, davant la crisi econòmica i social causada per la pandèmia, redueixi els salaris dels seus consellers i presidents i les pensions dels seus expresidents.   

(Visited 208 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari