Els bancs d’aliments no donen l’abast

Càritas, Creu Roja, els serveis públics i les entitats ciutadanes que reparteixen menjar es troben amb persones a les quals mai havien atès
Treballadors de Càritas en un local de repartiment d'aliments
Treballadors de Càritas en un local de repartiment d'aliments

Les entitats que reparteixen menjar a persones i famílies vulnerables estan veient com l’augment de la demanda s’ha disparat després de l’esclat de la crisi de la Covid-19. Els Bancs d’Aliments, Creu Roja, Càritas, els serveis públics i les entitats ciutadanes que reparteixen menjar a les persones que en necessiten han experimentat un augment espectacular de les sol·licituds. A les portes dels seus locals es concentren cada dia més ciutadans i les cues que es formen són cada cop més llargues.

Fa unes setmanes, els beneficiaris d’aquest repartiment d’aliments eren persones sense sostre o famílies sense recursos. Ara, a aquestes cues se n’hi troben moltes que tenien feines precàries que els permetien subsistir però que han perdut arran del confinament i el tancament de bars, botigues i establiments comercials on treballaven. Moltes famílies, a més, han prescindit de les cuidadores dels seus membres de més edat o dependents.

Càritas Diocesana de Barcelona calcula que s’han multiplicat per tres “les persones que s’acosten per primera vegada a Càritas o que tornen després d’un període en què no havien necessitat la nostra ajuda”. “Si la corba de contagis de la Covid-19 està decreixent, la corba de persones que està demanant ajuda augmenta”, ha dit aquest dijous 14 de maig el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets.

També ha explicat que la majoria dels que s’acosten ara a l’entitat “en la majoria de casos són persones que treballaven sense contracte, però també n’hi ha que encara no han cobrat l’expedient de regulació d’ocupació (ERTO) i no tenen estalvis per tirar endavant”. Les delegacions parroquials de Càritas de Barcelona i els seus set menjadors socials han repartit menjar a més de 9.500 llars.

Des de mitjans de març, Creu Roja de Catalunya ha distribuït 620.910 quilos d’aliments i ha realitzat més de 60.000 entregues de productes de primera necessitat com medicaments, kits higiènics o roba a 154.042 persones en risc d’exclusió social, repartides per més de 150 municipis. A Creu Roja Catalunya hi arriben cada setmana 10.000 peticions noves d’ajuda.

Pel que fa al Banc dels Aliments, la demanda ha augmentat en un 40% a tot Catalunya i les consultes sobre ajuda alimentària s’han multiplicat per quatre. Els serveis municipals també constaten aquest increment del nombre de gent que necessita que els donin aliments. A Barcelona, per exemple, els serveis municipals d’alimentació van incrementar un 146% el volum total d’àpats servits el mes d’abril, passant de 3.810 a 9.389. Els que es reparteixen a domicili van pujar de 1.232 a 3.111.

La sensació que hi ha en aquestes entitats i en les associacions ciutadane que han improvisat serveis de repartiment d’aliments és que la situació empitjorarà encara més els propers dies. Les cues de gent demanant aliments no paren de créixer.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides