TV3 entrevista quatre dirigents independentistes per cada un que no ho és

Els portaveus de les associacions vinculades al procés van ocupar el 89% de les intervencions entre el maig i el desembre passats, segons el darrer informe del CAC
El president de la Generalitat, Quim Torra, entrevistat al programa 'F
El president de la Generalitat, Quim Torra, entrevistat al programa 'FAQs' de TV3

TV3 entrevista quatre dirigents independentistes per cada un que no és partidari de la independència. Així ho recull el darrer informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que ha analitzat les informacions aparegudes a TV3, el canal 3/24 i Catalunya Ràdio el segon i tercer quadrimestre del 2019, és a dir, entre els mesos de maig i desembre passats. En aquest període, TV3 va realitzar un total de 629 entrevistes, de les quals 364 van ser fetes a portaveus independentistes i 97 a persones que no són partidàries de la independència, la qual cosa suposa una proporció de 3,8 a un. Les 188 entrevistes restants van ser fetes a portaveus que no es poden identificar com a partidaris o contraris a la independència.

La desproporció és encara més absoluta si es comparen les entrevistes fetes a entitats civils vinculades al debat polític. Carme Figueras, membre del CAC calcula, en el seu vot particular a aquest informe, que les entitats independentistes van ser entrevistades 66 vegades i les que no ho són només sis. És a dir, per cada cop que va aparèixer en pantalla el portaveu d’una entitat no independentista en van sortir 11 d’independentistes.

Aquestes proporcions són similars pel que fa a l’estudi de les entrevistes realitzades als programes informatius del canal 3/24. El total d’entrevistes va ser de 202 de les quals 115 van tenir protagonistes independentistes i només 34 van fer-se a interlocutors no independentistes. Pel que fa a la relació entre entrevistes fetes a representants d’associacions civils independentistes i de no independentistes les dades del CAC indiquen que va ser de 24 a un.

Pel que fa a Catalunya Ràdio, les xifres són força semblants. La proporció entre entrevistes a dirigents polítics independentistes i no independentistes va ser de 3,5 a un mentre que entre les fetes a membres d’associacions independentistes i no independentistes va ser de 12 a un. L’informe del CAC mostra que entre l’ANC, Òmnium Cultural, Alerta Solidària i l’Associació Catalana pels Drets Civils van copar el 89% de les entrevistes a TV3, el 96% al 3/24 i el 92% a Catalunya Ràdio.

Daniel Sirera, també membre del CAC, va fer així mateix un vot particular en el qual assenyala que les dades encara serien més favorables als portaveus independentistes si incloguessin a periodistes i col·laboradors fixes que defensen la independència i que intervenen amb regularitat a programes com Tot es Mou o FAQs. L’informe del CAC no té en compte, per exemple, les aparicions contínues a TV3 i Catalunya Ràdio de col·laboradors defensors convençuts de la causa independentista com Pilar Rahola o Empar Moliner.

Malgrat aquestes dades, la nota que va difondre el CAC com a resum de l’informe estava encapçalada per un titular que diu: “Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques en els vuit darrers mesos de 2019”. L’argument per defensar aquesta informació és que els informatius de TV3 van donar temps de paraula a 52 agrupacions polítiques i Catalunya Ràdio, a 48, mentre que a RAC1 hi van aparèixer 42 agrupacions i a TVE-Catalunya, 36.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari