El tripijoc de les drogues es fa amb les bicicletes dels ‘riders’ durant la pandèmia

Falsos repartidors o 'mules' sense saber-ho, la droga roda en bicicleta pels carrers de Barcelona
Rider

El narcotràfic és immune a qualsevol pandèmia, no hi ha res que l'aturi, tampoc la crisi sanitaria del coronavirus. El negoci és massa sucós per a deixar-lo perdre i ha vist en les plataformes de repartiment a domicili la seva fórmula de teletreball, la droga es passa a través de comandes entre particulars. Una de les plataformes per rebre les peticions són les pàgines de compravenda entre clients privats, com Wallapop i després es fa servir una plataforma com Glovo, que a la seva publicitat ja ho diu ben clar "si cap en una bicicleta o una moto, ho podem entregar".

Una vegada el camell rep les peticions, contracta un rider i s'entrega un llibre, una caixa d'eines, la roda d'una bici… qualsevol lloc és adequat per ficar la droga. Els riders es converteixen en mules sense saber-ho que traslladen droga pels carrers de Barcelona. Com ens expliquen fonts dels Mossos d'Esquadra, "en el context de confinament, la gent que ven drogues té una alta imaginació per vendre-les i una d'aquesta són les plataformes de missatgeria o els taxis. Qualsevol pot demanar que li porten un paquet, i clar el missatger no pot ni obrir-ho ni manipular-ho per veure què és el que conté. A l'Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí hem detectat més d'una trentena de casos".

Les empreses han demanat als riders que desconfiïn de les comandes entre particulars i que de sospitar alguna cosa, es posin en contacte amb els Mossos. El problema arriba quan els missatgers són subcontractats o treballadors il·legals, que no poden posar en coneixement de la policia aquests fets sense delatar-se ells mateixos.

Un veí del barri del Raval de Barcelona que viu a un dels carrers més castigats per la presència de traficants i narcopisos, ens explica que ara hi ha una nova modalitat, "atraquen els riders i els hi roben les motxilles i les usen després, com a tapadora, per poder fer tripijocs". Aquest veí afirma que és habitual veure algun fals rider, esperant sota els balcons dels narcopisos per portar un encàrrec, "un xiulet i cau la mercaderia, la resta és tot per Whatsapp". Les víctimes d'aquest robatori de motxilles acostumen a ser missatgers subcontractats, que una vegada més no poden anar a la policia per temor a ser descoberts. Els riders no han parat de treballar durant tot el confinament perquè la seva feina, transportar mercaderies d'un lloc a un altre, s'ha considerat essencial.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides