Comú-Podem permet l’aprovació del pressupost de la Generalitat

L’oposició critica que els comptes no tinguin en compte la factura de la Covid-19
Jessica Albiach

El Govern de la Generalitat ha mantingut el suport de Comú-Podem, malgrat les crítiques d’aquests a l’acció governamental. Jèssica Albiach ha assegurat que Catalunya disposarà de 3.000 milions més respecte als actuals pressupostos, però ha alertat que demà mateix caldrà emprendre un pla de xoc per fer front a la factura de la Covid-19.

No obstant, Comú-Podem s’ha abstingut. La pròpia Albiach ha mostrat la seva sorpresa pels atacs a la seva formació en les xarxes socials d’independentistes, que eren difosos per dirigents, bàsicament de JxCat. “Aquesta actitud m’ha fet pensar que una part del Govern no volia el nostre suport”, en referència a JxCat.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït a Comú-Podem la seva predisposició a la negociació per facilitar l’aprovació d’aquests comptes, “malgrat discrepar de l’acció del Govern”, ha dit el també conseller d’Economia.

L’oposició ha coincidit en què aquests comptes públics ja neixen superats. Així mateix han explicat que els 3.000 milions d’euros de més “ja s’han gastat” durant l’any 2019. Fins i tot Santi Rodríguez (PP), Alícia Romero (PSC) o Maria Sirvent (CUP) han posat a sobre la taula que segons la liquidació de pressupost de 2019, la Generalitat ja ha gastat 3.600 milions, 600 més del presumpte increment. Sirvent, fins i tot, ha recordat que el pressupost destinat a Salut per a 2020 “és menor respecte al de 2010”.

José María Cano (Ciutadans), ha qualificat aquests pressupostos de “paper mullat”. Malgrat les crítiques a aquests comptes de l’oposició, tots ells s’han mostrat disposats a treballar per revertir les conseqüències de la Covid-19.

Albiach  ha defensat que Comú-Podem permet la seva aprovació “per responsabilitat” i ha criticat que una part del Govern (JxCat) sigui l’hereu de la CiU que va estar a favor de la reforma laboral, la baixada d’impostos, de les retallades en salut o educació o serveis socials i que els Mossos donin suport a Desokupa per facilitar els desnonaments.

Per part de la majoria governamental, Lluís Salvadó (ERC) ha criticat el Govern espanyol, sobretot els socialistes, abans d’assegurar que els pressupostos de Pere Aragonès per 2020 “són una eina millor que els de 2017”, els elaborats per Oriol Junqueras i el propi Salvadó com alt càrrec del Departament d’Economia amb un increment en polítiques socials.

Teresa Pallarès (JxCat) ha dedicat el seu discurs a defensar l’acció governamental, sobretot dels departaments de JxCat i llançar crítiques al Govern espanyol.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va prometre que quan s’haguessin aprovat els pressupostos anunciaria la data de les properes eleccions. Però el propi Torra ha assegurat que davant la crisi de la Covid-19 ajorna aquest anunci fins a la sortida de la crisi.

(Visited 78 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari