Torra evita aprofundir sobre els geriàtrics i diu que la Generalitat és “un òrgan de gestió”

El president apunta que Espanya no hauria decretat el confinament reforçat si ell no hi hagués insistit, però esquiva 1714
Quim Torra
Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert una roda de premsa als mitjans estrangers aquest dijous, durant la qual ha lamentat que Espanya ha aplicat un "procés de recentralització" per lluitar contra el coronavirus i la Generalitat "s'ha reduït" a "un òrgan de gestió sense poder prendre decisions".

En resposta a la pregunta de si una Catalunya independent hauria estat més efectiva contra la pandèmia, el president català ha citat un estudi de la Fundació Konrad Adenauer per indicar que els països petits i descentralitzats han donat la millor resposta. També ha recordat que "no som un estat" i ha lamentat que "després de 37 anys, hem perdut autonomia en l'àmbit sanitari".

Sobre la gestió de les residències d'avis, el nombre de morts a les quals no s'ha sumat al total de defuncions per coronavirus a Catalunya fins a aquest dimecres, aportat per les funeràries, Torra ha evitat explicar el motiu pel qual s'ha trigat fins ara a obtenir les xifres d'aquests centres, gestionats des de la setmana passada pel Departament de Salut i abans pel de Treball, Afers Socials i Famílies.

En canvi, ha manifestat que "m'agradaria" que es conegués la suma corresponent a les altres Comunitats Autònomes. "Nosaltres no hem pogut disposar d'aquesta informació fins a aquests dies", ha indicat, a més d'afirmar que "des del primer moment hem volgut informar".

Torra no ha ofert cap xifra que avali que s'ha produit un increment significatiu de la mobilitat resultant de finalitzar la fase més restrictiva del confinament, però ha assegurat que calculen que un milió de treballadors estan obligats a tornar a treballar aquesta setmana, per bé que ha afegitb que no totes les empreses els han obligat a fer-ho. A més, ha esgrimit sobre la qüestió el parer de "comissions d'experts" i "directors d'hospitals" abans de manifestar que "no sabria dir el contrari davant d'aquesta unanimitat".

Pel que fa a la polèmica de l'enviament de 1.714.000 mascaretes, aproximadament, per part del govern espanyol a Catalunya, considerat una provocació pels consellers Miquel Buch i Jordi Puigneró, Torra ha evitat referir-s'hi directament. Ha explicat, però, que durant les reunions telemàtiques amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de les CCAA, els envia "abraçades" i els desitja el millor.

Amb relació a la investigació oberta per un jutjat de Martorell després que es denunciés el mateix Torra i la consellera de Salut, Alba Vergés, per un delicte d'homicidi per imprudència greu, per no haver autoritzat un hospital de campanya de la Guàrdia Civil, el president català ho ha considerat una "infàmia" i ha afirmat que "la consellera Vergés no s'ho mereix".

Sobre el confinament d'Igualada, s'ha mostrat convençut que "va ser una bona solució", i ha suggerit que si Catalunya no hagués insistit, el govern espanyol potser no hauria aplicat un confinament reforçat.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari