Simón atribueix la pujada dels contagis notificats a un doble biaix

El coordinador del CCAES indica que al retard de les dades habitual dels caps de setmana s'afegeix la suma de positius aportada per l'increment de les proves
Fernando Simón
Fernando Simón

Fernando Simón, el coordinador del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha apuntat a un doble biaix com a explicació del fet els nous casos notificats de coronavirus siguin 2.000 més en l'informe d'aquest dimecres que en el de fa 24 hores.

Ha atribuït la pujada -de 3.045 a 5.092 positius-, d'una banda, a l'habitual retard en les notificacions relativa al cap de setmana, que en aquest cas ha estat més llarg per la Setmana Santa. D'una altra banda, ha apuntat com a factor clau a la suma de casos d'asimptomàtics aportada per l'increment de la capacitat de les Comunitats Autònomes de realitzar proves diagnòstiques.

Simón ha assenyalat que aquest increment se seguirà veient els pròxims dies i que és difícil d'interpretar sense depurar les dades abans d'incloure-les en la sèrie històrica sobre la pandèmia a Espanya. En qualsevol cas, ha destacat que tot i aquestes xifres, l'increment ha quedat per sota del 3%.

Per aquest fet, segons ell mateix ha explicat, ha optat per iniciar la seva compareixença d'aquest dimarts destacant dades que considera "sòlides": les 940 noves hospitalitzacions, un creixement de l'1,6%, els 73 nous ingressos en UCI, una pujada de l'1,3%, i les noves defuncions, que ha destacat que mantenen una tendència descendent.

El coordinador del CCAES, d'altra banda, ha xifrat en 27.558 el nombre de professionals sanitaris contagiats, per bé que ha aclarit que una gran part d'ells ja s'han recuperat i han tornat a la feina. Així mateix, ha destacat que el fet que totes les CCAA registrin un número de reproducció del coronavirus inferior a 1 no significa que el risc s'hagi superat.

Durant la seva intervenció, s'ha referit breument a la polèmica sobre si s'havia arribat a col·lapse de les UCI, quan ha dit que entén que el llindar del col·lapse no és el del nombre d'UCI anterior a la crisi, sinó el de la capacitat ampliada amb les noves unitats habilitades.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides