El coronavirus dispara els preus de les taronges i les llimones

Les informacions que corren per Internet que la vitamina C podria prevenir el contagi ha fet que s'incrementi el consum de cítrics
Una dona en un supermercat

Les taronges s'han convertit en el nou paper higiènic. Els carros de la compra als supermercats van plens d'aquesta fruita que tot i haver-ne apujat el preu s'ha convertit en el nou producte estrella del mes d'abril. Els cítrics (taronges, mandarines i llimones) han apujat el seu preu de venda fins a convertir-se en el producte que més s'ha encarit de la cistella de la compra, després que s'hagi instal·lat el convenciment que aquests productes planten cara al coronavirus.

La mandarina, segons l'Índex de Preus en Origen i Destí dels aliments (IPOD), es compra a 0,33 euros per quilo al camp i es ven a una mitjana de 2,55 euros a les botigues, el que representa multiplicar per 7,73 el seu valor. És a dir, una diferència percentual de preu entre origen i destí del 673%. Un cas similar és el de les taronges que es compren a l'agricultor a 0,27 euros i es venen a una mitjana d'1,82, és a dir una diferència del 574%. Fonts de Mercabarna afirmen que "la gent s'ha tirat a comprar taronges i llimones, i és el que ha provocat que pugessin de preu".

L'omnipresent all ha experimentat una pujada semblant i el trobem a 5,64 euros el quilo als prestatges del súper mentre a l'agricultor li paguen 0,88 cèntims. Carxofes i cols continuen l'escalada de preus amb augments del 88%, situant-se a 3,50 euros per quilo. Les albergínies, però, tenen un preu molt fluctuant i ha multiplicat el seu preu per 10, amb oscil·lacions entre els 3 i els 5 euros per quilo que paguen els consumidors. Pebrots i tomàquets, ja cars habitualment, continuen escalant i han augmentat el seu preu un 25%.

Des de Mercabarna diuen que "no s'estan consumits fruites exòtiques, com mangos i pinyes, que principalment es venien a la restauració. La gent està molt més conservadora a l'hora de comprar i es torna a la patata, la ceba, la poma i les peres que són productes de llarga vida, i clar, els plàtans que són un producte comodí". La realitat és que la demanda de fruita ha caigut entre un 10 i un 20%.

Pel que respecte al peix fresc ha experimentat una gran pujada de preu, per exemple el llamàntol que d'estar a 18 euros la peça ha passat a 28 euros. La raó principal és que els mariscadors gallecs han suspès l'activitat ja que els restaurants que són els principals consumidors estan tancats i hi ha poca oferta. Les confraries catalanes estan a port igual que les del nord i s'ha reduït molt la pesca.

Des del mercat del peix de Mercabarna asseguren que "això vol dir que a l'estiu hi haurà molt peix blau, i molt bé de preu, perquè ha migrat i s'està reproduint sense que ningú el pesqui", afegint que la venda ha caigut més del 50% perquè "les famílies compren congelat, més fàcil d'emmagatzemar i de consumir".

Una dada curiosa la trobem, també, a la venda de flors. Al mercat de la flor a Catalunya que està tancat des de l'inici de la pandèmia només subsisteixen aquelles empreses que es dediquen a la venda en línia i, sobretot, a la flor funerària.

(Visited 159 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari